Kıbrıs'ta kritik süreç

Avrupa Birliği Liderleri, yılsonu zirvesi kapsamında Brüksel’de Türkiye’nin durumunu masaya yatıracak. AB Genel İşler Konseyi’nin Türkiye ile yeni fasıl açılmaması kararı sonrası, Türkiye’den Kıbrıs konusunda yeni tavizler isteneceği öğrenildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da “çözüme çok yakınız” dedi.

Kıbrıs'ta kritik süreç

Avrupa Birliği'nin 27 lideri, yılsonu zirvesi kapsamında bugün Brüksel'de bir araya geliyor.

AB liderleri; Türkiye, Birleşik Krallık, Ukrayna ve Kıbrıs’ın durumunu değerlendirecek.

AB Genel İşler Konseyi’nin Türkiye ile yeni fasıl açılmaması kararı sonrası, AB’nin Türkiye’den yeni taleplerde bulunması bekleniyor.

Özellikle Kıbrıs’ta sözde çözüm için Ankara’nın yardımcı olmasını isteyen Avrupa Birliği, Türkiye’den adım atmasını isteyecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Kıbrıs’ta sözde çözüm için çaba sarf etmeyi sürdürüyor.

Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm istediklerini dile getiren Akıncı, 2017 yılının ilk aylarında çözüme ulaşacaklarını öne sürdü.

9 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak zirvenin önemine değinen Akıncı, görüşmelerin sonunda referandum sürecinin başlayabileceğini söyledi.

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün’den ise sözde çözüm sürecine tepki geldi. Özgürgün Güzelyurt’un Rumlara bırakılmasına asla izin vermeyeceklerini belirtti.

“Kıbrıs Halkları kimsenin esiri olmamalıdır” sözleriyle Türk Ordusu’nun adadan çekilmesi mesajını veren BM Kıbrıs Özel danışmanı Espen Barth Eide’ye de yanıt verdi Özgürgün, “Ada’da 1974’ten sonra bir huzur varsa bu TSK sayesindedir” dedi.

ulusalkanal.com.tr