Danıştay cinayetinin üzerinden 12 yıl geçti

Ergenekon tertibine gerekçe yaratmak için tezgahlanan Danıştay saldırısının üzerinden tam 12 yıl geçti. Katil Alparslan Aslan, saldırıda 1 kişinin ölümüne, 4 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu. 17 Mayıs 2006 yılında düzenlenen suikastın davası hala sürüyor. Peki, o gün neler yaşandı, süreç hangi noktaya geldi? Haberimizde izliyoruz.

Türk yargısının köklü kurumlarından olan Danıştay'a silahlı saldırı düzenlenmesinin üzerinden tam 12 yıl geçti.

Saldırgan Alparslan Aslan İstanbul Barosuna kayıtlı bir avukattı. Katil Arslna avukat kimliğini kullanarak Danıştay binasına girdi. Burada müzakere salonunda bulunan Danıştay üyelerine silahla ateş açmaya başladı.

Katil Arslan, girdiği salona 11 el ateş etti. Saldırıda Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti, 4 üye ise yaralandı.

Saldırının "Türban yasağı" nedeniyle yapıldığı lanse edildi. Oysa gerçeğin tam tersi olduğu daha sonraki süreçte ortaya çıktı. Olayın sözde "Ergenekon terör örgütü" tarafından yapıldığı iddia edildi ve peş peşe gözaltı operasyonları başladı. Danıştay suikastı Ergenekon kumpas davasıyla birleştirildi.

Ancak Yargıtay "Ergenekon diye bir terör örgütü yoktur" kararı verince Danıştay dosyası Ergenekon'dan ayrılmıştı. 12 yıl önceki hadiseye ilişkin açılan dava ise bugün Ankara 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesince görülmeye devam ediyor. Alparslan Aslan tutuklu yargılanırken, ona yardım ettiği belirtilen Osman Yıldırım tutuksuz yargılanıyor.

HABER: GÜRKAN DEMİR

KAMERA: UĞUR MARANGOZ

ulusal.com.tr