Bayram Otel Soruşturması

Van depreminde 24 kişiye mezar olan Bayram Otel'le ilgili bir skandal ortaya çıktı. Sağlam raporu verilen otel artçı depremde yıkılmış, Anayasa Mahkemesi ise olayla ilgili ‘etkili ve caydırıcı soruşturma yürütülmediği"ne hükmetmişti. Bu karara rağmen dönemin valisi ve AFAD yetkilileri hakkında ‘soruşturma izni verilmediği’ öğrenildi.

Anayasa Mahkemesi, "etkili soruşturulmadı" dedi, buna rağmen sorumlular hakkında soruşturma izni çıkmadı! Van depreminde 24 kişiye mezar olan Bayram otel soruşturmasında bir skandal ortaya çıktı.

Bayram Otel, ilk Van depreminin ardından 9 Kasım 2011'de yaşanan artçı depremde yıkılmış ve 24 kişiye mezar olmuştu. Ancak otele sağlam raporu veren yetkililer hakkında soruşturma izni verilmedi.

Olayda hayatını kaybeden, emekli Emniyet mensubu Selman Kerimoğlu’nun eşi ve çocukları hukuk mücadelesi başlattı. Ailenin başvurduğu Anayasa Mahkemesi şikayeti haklı buldu. Karar 30 Ekim 2013’te Resmi Gazete’de yayımlandı, "yaşam hakkı korunamadığı için dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu ve AFAD yönetiminin soruşturulması" istendi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı, suç işleyen kamu görevlilerinin etkili şekilde yargılanmaları gerektiği yolunda verilmiş tarihi bir karardı. Ancak aradan geçen 1 yılda bu karar yine uygulanmadı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala imzalı kararda, Karaloğlu ile Van Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik hakkında soruşturma izni verilmedi. Kararın gerekçesinde, ‘delil’ ve ‘ortada cezai sorumluluğu gerektiren eylem bulunmadığı’ savunuldu.

ulusalkanal.com.tr

van depremi AFAD