Devlet eski bakanı Yılmaz Karakoyunlu yazdı: Çipras ve Perinçek

Devlet eski bakanı Yılmaz Karakoyunlu yazdı: Çipras ve Perinçek

Habertürk gazetesi yazarı devlet eski bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Prof Dr. Suat Çağlayan'ın Aleksis Tsipras-Doğu Perinçek değerlendirmesini köşesine taşıdı.

İşte o yazı:

Çipras’ın Yunan seçimleri sonucunda şaşırtıcı bir tesir bırakacağı, sonuçların ilan edildiği saniyeden itibaren tartışmaya başlandı.

Bu hassasiyet Türkiye’de de hızla gündem oluşturdu. Yakında yapılacak seçimlerde muhalefetin seçimlere Çipras gibi genç bir siyasetçi ile şanslarını değiştirmeleri önerileri gündeme getirildi.

Genç siyasetçi görünümüyle Selahattin Demirtaş, Çipras’ı kutlamak için Yunanistan’a gidecekmiş. Rüzgardan yararlanmak istediği söylenebilir.

Türkiye’de iddialı muhalefet liderlerinin orta yaşı aşmış kişiler olması, seçimlerde geleceklerini gençlere teslim etmeyi düşünen seçmenlere galiba yeteri kadar ümit ve güven vermiyor ki, muhalefet parlak bir seçim sonucuyla öne çıkamıyor.

***

Haziran seçimleri öncesinde, yeni bir algı operasyonu ile mevcut iktidar yönteminin gözden geçirilmesini ileri süren öneriler dikkat çekiyor.

Bu arada Doğu Perinçek’in AHİM’sinde yaptığı soykırım savunmasındaki etkinliği, yeni siyasi parti konumlamalarının da gündeme gelebileceğini hissettirmeğe başladı.

Bu konuda ilk ve en etkileyici açıklamayı Prof. Dr. Suat Çağlayan kaleme aldı. Suat Bey son Ecevit koalisyonunda Kültür ve Turizm Bakanımızdı. Hem parlamento içi siyasette, hem yerel düzey siyaset planlamasında son derece etkin görev ve sorumlulukları yüklenmiş ve başarılı hizmetler vermişti.

Şimdi de siyasi görüşlerini ve önerilerini yazılarıyla kamuoyunun dikkatine ve takdirlerine sunuyor...

***

Suat Bey’in saptamalar sisteminde iki önemli isimlendirme dikkat çekiyor. Birinci isim siyasette uzun süredir, çok sayıda seçim uygulamalarında kendisini ve partisini denemiş bir lider var: Selahattin Demirtaş...

Demirtaş son cumhurbaşkanlığı seçiminde dikkat çeken bir istatistik başarı elde etti; ama daha sonra kendi siyasetini savunurken güven verici etkisini kaybetti. Daha geniş kapsamlı bir anlatımla Öcalan etkisi (direktifleri) dışında özgün bir siyaset geliştiremediği fark edildi. Örneğin kendisini hükümete kabul ettiremiyor.

***

İkinci ve önemli bir tartışma başlığı, Perinçek ve İşçi Partisinin farklı bir muhalefet anlayışı ile yeniden örgütlenmesiyle ilgiliydi.

Genel bekleyişler bazen sessizce etkileyici olur ve muhatabını sağlıklı düşünmenin isabetinde olgunlaştırır.

Perinçek, çok uzun süredir lideri olduğu İşçi Partisini yeni bir örgütlenme modeli içinde yakınlaşan seçimlere hazırlayarak, toplumdaki bıkkınlığa çare olabilecek bir alternatif yaratabilir.

Bunu nasıl yapabilir?

***

İşçi Partisi, adını değiştirebilir. Çok makul bir uygulama olur.

Çünkü sanayi devrimi yaşamamış bir ekonomide işçi partisi, sadece bir sendikacılık fonksiyonu olarak görülebilir ve hiçbir ölçekte etkinlik kazanamaz.

Parti amblemini, simge işaretini, parti flamasını değiştirebilir.

Seçim bildirgesini, meydan sloganlarını, afiş ifadelerini, pankart edebiyatını, miting lisanını ve parti ilkelerini daha makul, etkin, kalıcı ve cazip bir model içinde değiştirmesi, düşünülebilir.

***

Suat Bey, Türk siyaset zeminlerini yakından tanıyan bir tecrübenin erbabıdır. Yakın gelecekteki seçim için genç bir siyasetçinin meydana çıkmasını öneriyor.

Önerdiği isim Mehmet Perinçek... Doğu Bey’in oğlu...

Henüz 38 yaşında. Hukuk mezunu bir bilim ve siyaset adamı..

Davutoğlu’nun 56 yaşında yeniden denemek istediği mücadelede karşısına genç birini çıkararak seçime biraz cesaret, biraz mana, biraz gençlik ruhu ve biraz da güvenilir insan heyecanı katmak isabetli olmaz mı?

ulusalkanal.com.tr