Sınırın bir yanında çiçek şenliği, bir yanında hayvan leşi var!
“Aramızda 5 metrelik Rezve deresi var. Bir tarafta gayda sesleri, dans, müzik, bizim tarafta ise dinamit sesleri…”
Yusuf Yavuz
Bir zamanlar Türkiye’nin en verimli tarım topraklarına sahip olan Trakya bölgesinin can damarı olan Ergene Nehri hatalı politikalar yüzünden yıllardır zehir akıyor. Ancak Ergene’nin eski haline dönmesi için bekleyen yöre halkı, nehri besleyen derelerde de balık ölümleri başlayınca isyan etti. Lüleburgaz'ın Kayabeyli köyü yakınlarındaki hayvan çiftliklerinin atıklarından kaynaklandığı öne sürülen balık ölümlerinden yöre halkı tedirgin. Kırklareli İl Genel Meclis Üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. DAYKO temsilcisi Göksal Çidem, aynı gün Bulgaristan’ın Vizitsa köyünde düzenlenen orman gülü festivaline katıldığını belirterek, “Vizitsa köyünden Türkiye görünüyor. Bir tarafta davul ve gayda sesleri, dans, müzik var. Bizim tarafta ise dinamit ve iş makinesi sesleri. Aramızda 5 metrelik Rezve deresi var. Aynı bulutta ıslanıp, aynı kuşun sesini duyuyor, aynı suyu içiyoruz. Onlar geleceğe doğal varlıkları, bizler altınları, gümüşleri bırakacağız” sözleriyle yıkım politikalarına tepki gösterdi.
Ergene’yi besleyen derelerde bir süredir balık ölümleri görülmesi Trakya’da endişe yaratıyor. Durumdan tedirgin olan köy muhtarları, Kırklareli İl Genel Meclis Üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte yapılan incelemenin ardından ortak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, DAYKO Başkanı Nusret Türkan ile Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem’in yanı sıra il genel meclisi üyeleri, meslek odası temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Basın açıklamasında, yöre halkında endişe yaratan balık ölümleri konusunda kamuoyunu bilgilendiren Kırklareli İl Genel Meclisi Üyesi Gürcan Kırım, gelen şikâyetler üzerine Lüleburgaz’ın Kayabeyli köyüne gittiklerini belirterek, şöyle konuştu:
‘DEREYE BİR GÜNDE 135 TON HAYVAN DIŞKISI BIRAKILIYOR’
“Vatandaşın tarlasına ölü inekleri, buzağıları bildiğiniz bir çukur açarak gerekli tedbirleri almadan içine gömmüşler. Diğer taraftan üç büyük çiftliğin dışkı atıkları bir kanalda toplanarak Kayabeyli köyünden Alacaoğlu Köyü Kayacık deresine bırakılmış. 500 kilo canlı ağırla sahip bir büyükbaş hayvanın ortalama günlük dışkısı 45 kilodur. Üç çiftlikte toplamda iki ila üç bin arası hayvan olduğu söylenmekte. Bu da Kayacık deresine günlük 90 ila 135 ton arası hayvan dışkısının salınması demek. Kayacık deresinde binlerce balığın can çekişerek ölmesine, derenin suyunun kirlenmesine ve köyde ağır bir kokuya sebep olmuştur.”
BURADAN ‘PARAM VAR, KİRLETİYORUM’ SONUCUNA VARILIYOR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ilgili kanun uyarınca yalnızca tutanak tutarak para cezası kestiğini dile getiren Kırım, buradan ‘param var, kirletiyorum’ sonucuna varılabildiğinin altını çizdiği açıklamasında,
“Otuz yıl önce Ergene Nehrinde can çekişen balıkları izledik ve bedelini hep birlikte can çekişe çekişe ödüyoruz. Bu kez 1982 Anayasasında belirtildiği gibi sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkımızı vatandaş olarak sonuna kadar savunacağız. Devlet kurumlarının da bir an önce gereğini yapmalarını bekliyoruz” dedi.
‘KÖPEKLER HAYVAN LEŞLERİNİ GÖMÜLDÜĞÜ YERDEN ÇIKARIYOR’
Kayabeyli Köyü Muhtarı Ali Çalışkan ise balık ölümlerinin uzun süredir devam ettiğini belirterek, “Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bütün yetkililere bu durumu aksettirdik. Çiftliklere gittiğimizde halen suların ve atıkların tarlalara ve kanallara aktığı, ölü hayvanların gömüldüğünü, bunları köpeklerin eşip çıkardığını tespit ettik. Vatandaşlar da bize gelip bu konudaki şikâyetlerini dile getirdiler. Bir an önce adli ve idari tedbirlerin uygulanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİNE SUÇ DUYURUSU
Yöre halkının şikâyetlerinin ardından Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin yalnızca bir çiftliği denetlemesine tepki gösteren köylüler, görevi ihmal iddiasıyla yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.
AYNI GÜN SINIRIN BİR YANINDA ŞENLİK, BİR YANINDA İSYAN VAR
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem de “9 Mayıs günü Istrancaların öbür yakasında, Bulgaristan’ın Vizitsa köyünde düzenlenen orman gülü (Zelenica) festivaline katıldım. Vizitsa köyünden Türkiye görünüyor. Aramızda yalnızca 5 metrelik Rezve Deresi var. Bir tarafta davul ve gayda sesleri, dans, müzik var. Bizim tarafta ise dinamit ve iş makinesi sesleri. Aynı bulutta ıslanıp, aynı kuşun sesini duyuyor, aynı suyu içiyoruz. Komşuda festivaller, bizde madenler, fabrikalar, hayvan çiftlikleri, RES’ler. Karşıda korumak için kamu yararı var. Bizde kullanmak için. Onlar geleceğe doğal varlıkları, bizler altınları, gümüşleri bırakacağız. Yaşamı yok ettiğimiz sürece bırakacak başka bir şey yok. Yaşam olmayınca elde kalanlar da bir işe yaramayacak” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
BAKANLIK MİLYARLAR HARCAYIP ERGENE'Yİ KORUMA PROJESİ YAPTI AMA…
Yıllardır endüstriyel atıklarla boğuşan Trakya’nın şimdi de devasa hayvan çiftliklerinin atıklarıyla kirletilmesi tepki çekiyor. Istrancaların güneyinde bulunan ve Ergene Nehrini besleyen derelerde geçtiğimiz yıllarda yaşanan kirlilik kaynaklı balık ölümlerine, şimdi de Kayacık Deresi’nin hayvansal atıklarla kirletilmesi eklendi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı büyük maddi kaynaklar ayırarak Ergene Havzası’nda koruma eylem planı hazırladı. Ancak Ergene’yi besleyen derelerin bu denli kaderine terk edilmesi kaynak israfını akıllara getiriyor.