Hakları ellerinden alınmaya çalışılıyor
1700 Polis Meslek Yüksek Okulu mezunu, 2 yıl emek sarf ederek mezun oldukları okullardan eli boş döndü.
İç Güvenlik Paketi ile bu sene ilk kez uygulanan mülakat sistemi 1700 Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO)gencin umudunu söndürdü. Polis okullarından atama için getirilen “Mülakat” uygulamasında en başarılı öğrenciler bile açıkta kaldı. Aydınlık gazetesinin ulaştığı 2015 PMYO mezunları ve aileleri, bu mülakat sistemi ile amaçlarının emniyet içindeki cemaati ve paralelleri temizlemek olduğunu ancak sonuçta yine onların polis olarak atandığını ifade etti
"Hakkımızı gasp ettiler"
Niğde PMYO’dan derece ile mezun olan A.U mülakatta sorulan soruyu eksiksiz olarak yanıtlamasına rağmen açıkta kaldı. Aydınlık’a konuşan yeni mezun, “2 yıl boyunca canımızı dişimize taktık okuduk ama hakkımızı gasp ettiler. Ben bu okulu derece bitirdim. Mezuniyete birkaç hafta kala Meclis’ten geçen İç Güvenlik Paketi resmi gazetede yayınlandı. Yani mezuniyet sonrası “Mülakat” zorunlu oldu. Sesimizi çıkarmadık mülakata girdik. Orada sorulan soruyu eksiksiz cevapladım. Ama atanamadım. Emeğimle oynadılar, binlerce öğrenciyi mağdur ettiler.” Dedi. Başka bir öğrenciye ise mülakatta,”17 Aralık sence bir darbe mi? Yoksa yolsuzluk operasyonu mu?” diye soru sorulduğu, Öğrencinin bu soruya karşılık olarak, “Yolsuzluk operasyonu” demesinin ardından Mülakattaki heyetin öğrencinin ardından, “Darbe oğlum o. Sen yanlış biliyorsun” dediği öğrenildi.
"Çocuklarımızın hayallerini çaldılar"
Bir öğrenci velisi ise bu duruma isyan ederek şunları söyledi: "Göreve başlamak için yıllarca sınava hazırlanan, kazanan yerleşen iki yıl türlü cefa çeken öğrenciler bir buçuk dakikalık sınava tabi tutuldu ve tüm hayalleri ellerinden alındı. Amaç cemaat ve paralelden teşkilatı temizlemekti güya fakat sınavı geçenler yine onlar oldu. Aksaray Polis Meslek Yüksek Okulu'nda sadece 40 kişi geçti 256 kişi elendi."
"Hakları ellerinden alınmaya çalışılıyor"
Öğrenciler gasp edilen haklarını savunmak için yargıya başvurdu. Öğrencilerin avukatlığını üstlenen hukuk bürosundan yapılan yazılı açıklamada ise, ”Hukuk devletinin en önemli ilkelerinden; belirliliği, öngörülebilirliği ve idareye güveni ihlal eden işlem sonucunda 2 yıl eğitim alan ve polis olmak üzere atanması beklenen öğrencilerin idari işlemlerle kazanılmış hakları ellerinden alınmaya çalışılıyor” ifadelerine yer verildi.
Öğrenciler ve veliler mağduriyetlerini dile getirmek için imza kampanyası başlattı.
Gökhan ÇELİK
ulusalkanal.com.tr