Macron'a Sahel tokadı: Fransız 'Çekiç Gücü' yenilgiye uğradı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 'Çekiç Güç' olarak nitelendirilen Barkan Gücü'ne ait olan Sahel'deki üsleri kapatacaklarını duyurdu. Sahel bölgesindeki ülkeler, uzun zamandır Fransa'nın Barkan Gücü'nü istemiyordu. 2019 yılından bu yana Sahil ülkelerinde 'Fransa karşıtı' pek çok gösteri yaşanıyordu.
Ulusal Kanal Cezayir Temsilciliği
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 'Çekiç Güç' olarak nitelendirilen Barkan Gücü'ne ait olan Sahel'deki üsleri kapatacaklarını duyurdu.
Sahel bölgesindeki ülkeler, uzun zamandır Fransa'nın Barkan Gücü'nü istemiyordu. 2019 yılından bu yana Sahil ülkelerinde 'Fransa karşıtı' pek çok gösteri yaşanıyordu.
Irak ve Suriye'nin kuzeyinde de görüldüğü üzere, Fransız güçlerinin cihatçı terörizmle mücadele yerine onların önünü açtığı ayyuka çıkmıştı.
Mali'de cihatçıların kontrol ettiği bölgeler
Cezayir Ordusu, 22 Şubat 2019 Devrimi’yle birlikte, Fransa’nın Sahel bölgesindeki istikrarsızlaştırma ve Atlantik cephesinin Libya’yı bölme girişimine karsı sert tavır aldı. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun bu hafta basına yaptığı açıklamada, Tripoli’yi savunmak için “askeri hazirlik” dahi yaptıklarını üstü örtülü bir şekilde ifade etti. Sahel bölgesinde gelişmelere sessiz kalmayacaklarını duyurdu.
18 Ağustos 2020 Mali Devrimi'nde, bu hoşnutsuzluk en güçlü şekilde ifade edildi. Fransız askerlerinin meşruiyetinin kalmadığı görüşü herkesçe paylaşıldı.
Fransa'nın Afrika'daki askeri güçleri
Çad Devlet Başkanı İdris Debi'nin ülkesini savunurken cephede çatışırken ölmesi, bölgede Fransa'ya karşı öfkeyi daha da artırdı.
Fransa'nın Debi'den Kamerun ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ''istikrarsızlaştırma girişimlerine'' destek istediği, Cumhurbaşkanı Debi'nin buna karşı çıktığı ve bunun üzerine Paris'teki görüşmeden ülkesine döndükten kısa süre sonra ölüm emrinin verildiği ifade edildi.
Çad Ordusu, Fransa'ya yanıtını Debi'nin asker oğlu Mahamat Debi'yi lider seçerek verdi.
Fransa, Mali'de 24 Mayıs'ta komplo ile darbe girişiminde bulundu. Ancak, Mali Ordusu girişimi gördü ve taviz vermedi. 'Oyuna gelen' Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı görevden aldı. Dahası 18 Ağustos'ta engellenen genç lider Albay Assimi Goita'yi Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtarak, Macron'a 'Sahel tokatı'nı atmış oldu.
Macron, ''askeri gücümü çekerim, terör patlar'' tehdidinde bulundu. Bunun ardından Sahel bölgesinde art arda kanlı eylemler başladı. Son olarak, Burkina Faso'da 160 sivilin öldürülmesi Macron'a olan öfkeyi daha da artırdı.
Fransa'nın en Fransacı bilinen Fildişi Sahili'nde Eylül 2020'de darbe girişimi ve Ekim 2020'de Gine'de ''sivil itaatsizlik'' baslığı altında istikrarsızlaştırma girişimleri, Bati Afrika Devletleri Ekonomik Örgütü'nün (ECOWAS) Fransa'nın denetiminden uzaklaşmasını sağladı.
Macron, Barkan Gücü'nü çekeceğini açıkladığı basın toplantısında bu kararın Mali ve Çad'daki gelişmelerle ilgili olmadığını iddia etse de, ''ECOWAS, Mali'deki darbecilere karsı bile çıkamadı'' diye serzenişte bulunarak, gerçeği ifade etti.
Fransa'nın Sahel ülkelerinde varlığının meşruiyeti kalmamıştı ve yalnızlaşmıştı.
Mali halkı kararı sevinçle karşıladı. Ortak görüş söyle:
''18 Ağustos Devrimi'nden bu yana terör azalmış, Mali ordusu ülke bütünlüğü konusunda adımlar atmaya başlamıştı. Fransız gücünün gidisiyle, ülke bütünlüğünün onu açılmıştır. Çok mutluyuz.''
Fransa'nın dünyadaki askeri üsleri