Türkiye ve İran Barzani’nin nefesini kesecek

Ankara ve Tahran, Barzani'yi köşeye sıkıştıracak. Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması gündemdeyken İran ve Türkiye ortak gümrük işbirliği konusunda anlaştı. Buna göre, Türk tırları Irak'a İran üzerinden gidecek. Bakan Tüfenkci de hükümetin bu konudaki planını açıkladı, "Habur Her an kapatılabilir." dedi.

Türkiye ve İran Barzani’nin nefesini kesecek

Sınır kapısı kapatılırsa Türkiye, Irak'a tırları hangi rota üzerinden götürecek? Bu soru yanıtını buldu. Barzani'yi köşeye sıkıştıracak adım Türk ve İranlı yetkililerin Ankara'daki zirvesinde atıldı.

İki ülke arasında ortak gümrük birliği anlaşması imzalandı. Tırların yeni rotası İran üzerinden geçecek. Haber, İran Mehr Haber ajansında yer aldı.

İran ve Türkiye Gümrük İdaresi Başkanları Furud Askeri ve Cenap Aşçı Ankara'da bir araya geldi.

Görüşmede, sekiz önemli konuda mutabakata varıldı. Bunlardan biride sağlanan ortak gümrük işbirliğiydi. Buna göre, Türkiye-Irak Bölgesel Yönetimi sınırlarının kapatılmasıyla birlikte Türk tırları Irak'a İran üzerinden gidecek.

Toplantıda ayrıca hedeflenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma yolları ile gümrük sorunları ele alındı. İpek Yolu Projesi'nin canlandırılması da gündeme geldi. Gerekli koordinasyonun yapılması konusunda uzlaşıya varıldı.

Hükümet ise Irak ile sınırları kapatmaya hazırlanıyor. Açıklama Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'den geldi.

ulusal.com.tr

türkiye iran barzani