Domuz gribinden bir ölüm daha! Korunmak için neler yapılmalı?

Erzincan da yüksek ateş şikayetiyle Mengücek Gazi Eğitim Araştırma hastanesine başvuran bir hasta, H1N1 virüsü (domuz gribi) şüphesiyle tedavi altına alındı. Hasta, 16 Mart'ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

Domuz gribinden bir ölüm daha! Korunmak için neler yapılmalı?

Edinilen bilgilere göre, Erzincan'da yüksek ateş şikayeti ile Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesinde gelen G.E (51) domuz gribi şüphesiyle 10 Mart 2015 tarihinde tedavi altına alındı. Hasta G.E nin tedavi sırasında yapılan testlerde H1N1'in pozitif çıkması üzerine tedavisine devam edildi. G.E. hastanede tedavi gördüğü sırada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden G.E'nin 16 Mart 2015 tarihinde Cami Kebirde kılınan cenaze namazının ardından Terzi Baba mezarlığına defnedildiği öğrenildi.Edinilen bilgiye göre Erzincan'da H1N1 virüsüne müspet olan başka vaka bulunmadığı ifade edildi.

Manisa Süt Birliği'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, domuz gribi virüsüne karşı herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Çok hızla yayılan bu hastalığın belirtiler arasında ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, yorgunluk, ishal ve kusma gibi belirtiler ilk sırada geliyor. Bu virüsün geldiği ancak başka kronik hastalıkları olan kişileri bir anda ölüme götürebiliyor. En yaygın olarak diğer grip ve bulaşıcı virüsler gibi her ortamdan bulaşma ihtimali olması nedeniyle. - Özellikle domuz ürünü tüketmekte sakınca görmeyenlerin kendi güvenlikleri ve toplum güvenliği için tüketimlerine ara vermeliler. Çünkü kendi tercihi ile domuz tüketen ve hastalığa yakalanan kişi başkalarının da hayatini tehlikeye atmaktadır ve buna hakkı yoktur. - Domuz eti satan ya da satma ihtimali olan kasap ve marketlerden et ve et ürünleri alınmamalı. - Özellikle Amerika, Avrupa ve Asya'dan gelen gıdalar tüketilmemeli. - Jelâtin içeren: Şeker, çikolata, kek, jöle, pasta, endüstriyel yoğurt, hazır çorba, et suyu, salam, sosis, sucuk, lokum, koz helvası, bazı dondurma türleri, pudingler, krem peynirler, toz içecekler, sakızlar gibi ürünler tüketilmemeli. - Domuz kılından yapılma ihtimali taşıyan diş fırçalarından uzak durulmalı ve doğal fırça olan misvak tercih edilmeli. - Şüpheli ikramları tüketmekten sakınılmalı. - Özellikle virüsü taşıyan ya da taşıma ihtimali olanlardan ve de özellikle yabancılarla temasta sakınılmalı. - Domuz mamulü ürünleri tüketenlerden ve kullandıkları eşyalarla temastan sakınılmalı. Musafaha yapılmamalı. - Ellerinizi özellikle de öksürdükten, hapşırdıktan sonra ve toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra sabun ve bol su ile yıkanmalıdır. Hapşırdıktan ve öksürdükten sonra mendil kullanılan mendiller hemen çöpe açılmalı. - Virüs bulaştı ya da taşıdığınız düşüncesindeyseniz mutlaka tam teşekküllü bir hastaneye müracaat ediniz ve endişelerinizi doktorlarla paylaşınız. Başka zamanlarda sokağa çıkılmamalı, aile fertlerini kendilerinden uzak tutmalı. (İHA)

domuz gribi