GDO şüpheli mercimek yüklü gemi inceleniyor

GDO şüpheli mercimek yüklü gemi inceleniyor

MERKEZİ Kanada'dan ithal edilen 39 bin ton mercimek yüklü 'MV RIGEL' adlı gemi, GDO'lu ürün taşıdığı şüphesiyle Mersin açıklarında bekletiliyor. İlk alınan numunelerde GDO değerlerine rastlanıldığı için geniş araştırma başlatıldı. Gemi ve mercimeğin akıbetinin gelecek rapora göre şekillenecek.

Kanada'da 'Vitera' Avrupa da ise 'Glecore' adıyla faaliyet gösteren şirket, Liberia bayraklı gemi ile 39 bin ton mercimek yükü ile şubat ayının ilk haftasında Mersin'e geldi. Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'na yapılan ihbarda söz konusu gemide GDO'lu ürün olduğu öne sürüldü. İhbar üzerine söz konusu geminin limana girişine izin verilmeyerek araştırma başlatıldı.

Bakanlık uzmanları, gemideki ürünlerden numune alarak teste gönderdi. Yapılan ilk testte, ithal mercimek numunesinden GDO bulaşığı çeşitli kanola ve keten tohumu genleri bulundu. Ayrıca aynı üründe, 'IMAZMOX' adlı ilaç kalıntısı da tespit edildi.

Mercimekte insan hayatına büyük zarara verecek birçok unsur olduğu belirlenirken, ihbar nedeniyle gemi yükünü boşaltamayarak raporun sonucu beklenmeye başlandı.

Kanada'da alanında en önemli firmalar arasında yer aldığı ifade edilen firmanın Mersin'de bağlı 7 ayrı ithalatçı firmayla çalıştığı ifade edildi. Firmanın Türkiye'nin bakliyat alanında ünlü birçok firmasına 'ürün' satışı gerçekleştirerek pazara sürdüğü belirtildi.

MERCİMEKTE GDO OLMAZ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı, Akdeniz Hububat Bakliyat İhracatçıları Birliği ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı ve Arbella Makarna Yönetim Kurulu Başkanı olan Mahmut Arslan, söz konusu olayla ilgili kendilerinin ilişkilendirilmek istendiğini belirterek şunları söyledi:

"Öncelikle şu açık ve nettir; Mercimek, GDO'lu olmaz. Bu dünyada mümkün değildir. Ancak, iki ihtimal olabilir. İlgili firma çiftçiden mal alıp silodan gemiye yüklemesini yaparken, daha önceden işlem yapılan ve GDO'lu üründen bulaşmış olabilir. Ayrıca, çiftçi daha fazla verim almak için her dönem değişik ürün ektiği için bunlardan da bulaşabilir. Özellikle kanola bitkisi dizel petrol yapımında kullanıldığı için GDO içermektedir. Yani tarlada ekimde bulaşmış olabilir. Yoksa mercimekte GDO kesinlikle mümkün değildir."

"BİZİMLE İLGİSİ YOK"

Arslan, söz konusu şirketin hükümete yakın ve Kanada'da faaliyet gösteren bir şirket olarak ifade edilmesiyle Arbella'nın tarif edildiğini savunarak şöyle konuştu:

"Bu olayla ilgili yazılan- çizilenlere göre bizi tarif etmişler. Ancak, bu olayla bizim yakından uzaktan bir ilgimiz bulunmamaktadır. Söz konusu şirket Kanada'da faaliyet gösteren Vitera'dır. Bu şirket Avrupa'da Glencore ismiyle faaliyet göstermektedir."

Ali Ekber ŞEN/MERSİN, (DHA)