15 Temmuz'un ilk davasının görülmesine başlandı

15 Temmuz gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgal etmeye çalışan 28'i rütbeli toplam 62 asker hakim karşına çıktı. İstanbul'da darbe girişiminde yer alan askerlere yönelik ilk olan dava Silivri Ceza İnfaz Kurumu'nda görülüyor.

15 Temmuz'un ilk davasının görülmesine başlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuzdarbe girişimine ilişkin askerlere yönelik açtığı ilk davanın görülmesine başlandı.

Silivri Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesindeki duruşma salonunda, 1 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 4 astsubay, 20 uzman çavuş olmak üzere toplamda 28'i tutuklu rütbeli ve tutuksuz yargılanan 34 erden 15'i ilk kez hakim karşısına çıktı.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işgal girişimine ilişkin 62 asker hakkında hazırlanan 189 sayfalık iddianamede 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 5’er yıldan 10’ar yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, İstanbul’daki darbe örgütlenmesinin planlamalarının 12, 13 ve 14 Temmuz günlerinde üst rütbeli askerlerin General Nurettin Baransel Kışlası 2’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda gizli darbe toplantısı yaptıkları, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yapılacak uygulamalara yönelik kararlar alındığına yer veriliyor.

Bu gizli toplantıda toplantıya katılanlara çay servisinin yüzbaşı M.K. tarafından yapıldığı belirtiliyor. Şüphelilerinin üzerinden çıkan 1 dolarlar ve örgüt içi haberleşme programı ByLock’a kullanıldığına değinilen iddianamede, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın örgüt üyeleri için önemine ve buranın darbe için kontrol edilmek üzere kullanılmak istenildiği anlatılıyor.

Mahkeme Başkanı Ali Öztürk, kimlik tespitinin ardından iddianamenin özetleneceğini, ardından da tutuklu sanıkların sorgusuna geçileceğini belirterek, duruşmaya da 2 saatte bir 15’er dakikalık ara vereceğini söyledi.

Tutuksuz yargılanan erlerden bazılarının El Bab operasyonuna katıldıkları ve sınır dışına tebligat yapalamayacağı için duruşmaya gelmedikleri belirtildi.

Başkan Ali Öztürk, iddianameyi okumaya başladı. İddianamenin okunmasının ardından sanıkların sorgusuna geçilmesi bekleniyor.

Duruşmanın yapılacağı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Duruşma öncesi kampüse giren her araç kontrol noktalarında jandarma tarafından didik didik aranıyor

ulusalkanal.com.tr

fetö 15 temmuz darbe girişimi dava