Yunanistan Libya ile sıcak temasta

Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı faaliyetlere imza atan Yunanistan, Mısır ile deniz altı elektrik hattı inşası için uzlaştı. Atina yönetimi Libya ile de ilişkileri düzeltmeye çalışıyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, gelecek hafta Libya’ya gidecek.

Yunanistan Libya ile sıcak temasta

Türkiye'nin Kahire ile yakınlaşması nedeniyle panikleyen Yunanistan'dan Mısır ve Libya hamlesi geldi.

Yunanistan, İsrail ve Güney KıbrısRumYönetimi’nden sonra şimdi de Mısır’la deniz altı elektrik hattı inşası için harekete geçti.

İki ülke enerji bakanları, gerçekleştirdikleri telekonferans görüşmesinde, elektrik hattı inşası için niyet anlaşması yapmakta uzlaştı.

Avrupa Birliği’nin de onayını alan Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Rum yönetimi ile denizaltı elektrik hattı inşası için 8 Mart’ta Lefkoşa’da iyi niyet anlaşması imzalamıştı. Türkiye, proje güzergâhının kıta sahanlığından geçmesi nedeniyle Yunanistan, İsrail ve Avrupa Birliği’ne nota vermişti.

Öte yandan Yunanistan, Libya ile ilişkilerini düzeltme çabasına girdi. Bir dönem darbeci Hafter’e açık destek veren Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, haftaya Libya’yı ziyaret ederek ülkenin yeni başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüşecek.

Ziyaret sırasında, yaklaşık 10 yıldır kapalı olan Yunan büyükelçiliğinin tekrar açılması da planlanıyor.

türkiye libya israil proje elektrik ziyaret sıcak avrupa birliği güney kıbrıs denizaltı GKRY Kahire Rum lefkoşa güzergah yönetimi