Davutoğlu'nun görevi iade etmesinin ardından süreç nasıl işleyecek? İki ihtimal var

Bunlardan ilki, görevin CHP lideri Kılıçdaroğlu'na verilmesi. Ancak bu ihtimal çok zayıf. Diğer ihtimal ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararı alması. Öne çıkan bu seçeneğe göre, Erdoğan, Davutoğlu'nu geçici hükümeti kurmak için yeniden görevlendirecek. Meclis'te temsil edilen her partiden üye alınarak bir kabine oluşturulacak. MHP bu kabinede yer almayacak. HDP'den sıcak mesajlar verilirken CHP'de belirsizlik var.

Davutoğlu'nun görevi iade etmesinin ardından süreç nasıl işleyecek? İki ihtimal var

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini iade etmesinin ardından süreç nasıl işleyecek? Ankara'nın önünde iki ihtimalli bir yol haritası bulunuyor.

Seçeneklerden biri, hükümeti kurma görevinin 7 Haziran seçimlerinden ikinci parti olarak çıkan CHP'ye verilmesi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu adıma soğuk baktığı biliniyor. AKP ile anlaşamayan CHP'nin HDP ile de koalisyon kurma ihtimali, güvenoyu için yeter sayıya ulaşamayacağı için boşa çıkıyor.

Öne çıkan seçenek ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi kararı alması. Bu durumda, Erdoğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu geçici hükümeti kurması için görevlendirmesi bekleniyor.

Geçici hükümetin kurulması için mevcut kabine çekilecek. Davutoğlu, Meclis'te temsil edilen her partiden oy oranına göre üye alarak bir kabine oluşturacak.

MHP, bu yol haritasının izlenmesi halinde kabineye üye vermeyceğini açıkladı. CHP henüz bir açıklama yapmadı. HDP ise kabinede yer alacağı mesajları veriyor.

Anayasa'nın 114. maddesinde göre, oluşturulacak geçici hükümet için güvenoyu aranmayacak.

Geçici hükümette İçişleri, Adalet ve UIlaştırma Bakanlıklarına her seçim sürecinde olduğu gibi, Meclis içinden ya da dışından bağımsız isimler atanacak. Meclis'teki tek bağımsız milletvekili İhsan Özkes'in de bu bakanlıklardan birine atanma ihtimali doğuyor.

ulusalkanal.com.tr