İçme suyu barajlarında doluluk oranı yüzde 29
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'deki 89 içme suyu barajında geçen yıl yüzde 51,1 olan doluluk oranının, bu yıl yüzde 29,2'ye düştüğünü bildirdi.
Bakan Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 81 il için hazırladıkları İçme Suyu Eylem Planı ile illerin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacının nüfus ve su kaynakları dikkate alınarak planlandığını söyledi.
İçme suyu ihtiyacı acil olan illerden başlayarak, şehirlerin içme suyunu karşıladıklarını aktaran Eroğlu, planları en az 30 yılın ihtiyaçlarını dikkate alarak yaptıklarını dile getirdi.
Bakan Eroğlu, "Bu çerçevede başta İstanbul olmak üzere İzmir'den Siirt'e, Edirne'den Kars'a, Aydın'dan Mardin'e, Sinop'tan Mersin'e kadar kısacası işletmeye aldığımız 176 içme suyu tesisi ile takriben 41 milyon kişiye içme suyu sağladık." dedi.
Türkiye genelinde 1 Ekim-16 Kasım tarihlerinde kümülatif yağışlar ortalamasında, uzun yılların ortalamasına göre yüzde 54,4 ve 2015 yılına göre de yüzde 60,4 azalma meydana geldiğini anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Geçen yıla göre bu yıl gerçekleşen yağışlarda ciddi azalmalar meydana gelmesi neticesinde, Türkiye genelinde izlememizde ve işletmede olan 324 depolama tesisinde (göller hariç) toplam aktif doluluk oranı geçen yıl 15 Kasım tarihi itibarıyla yüzde 51,2 iken, bu yıl aynı tarihli bu değer yüzde 42,7dir. 89 içme suyu barajında geçen yıl aktif doluluk oranı yüzde 51,1 iken, 16 Kasım itibarıyla bu değer yüzde 29,2'dir."
- "Hiç su gelmezse Ankara için 8,5 ay yetecek su var"
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa şehirlerindeki içme suyu barajlarında bu yılın 16 Kasım itibarıyla aktif doluluk oranlarının sırasıyla yüzde 36,5, yüzde 19,6, yüzde 49,8 ve yüzde 32,1 olduğu bilgisini veren Eroğlu, bu şehirlerde sırasıyla geçen yılın aynı tarihine göre yüzde 31,8, yüzde 8,8, yüzde 14,7 ve yüzde 26,7 daha az su bulunduğunu kaydetti.
Bu şehirlerdeki barajlara, en kötü kuraklık koşullarına göre hiç su gelmemesi durumunda yaklaşık olarak İstanbul için 4 ay, Ankara ve İzmir için 8,5 ay, Bursa için ise 2,5 ay yetecek kadar su bulunduğuna dikkati çeken Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"230 sulama maksatlı barajda, geçen yıl aktif doluluk oranı yüzde 49,4 iken, 16 Kasım itibarıyla bu değer yüzde 40,7'dir. Önümüzde sulama sezonu 1 Mayıs 2017'de başlayacağı için sulamada kısa ve orta dönemde bir sıkıntı yaşanmayacaktır. İlkbahar sezonunda yapılacak hidrometeorolojik analizlerde, tahminlerin altında akımların gerçekleşeceği görülürse sulamada bir sıkıntı yaşanmaması için 'Kuraklık Eylem Planı'nın bir parçası olan 'Kuraklık İşletme Talimatı' uygulanacaktır. 109 enerji maksatlı barajda ise geçen yıl aktif doluluk oranı yüzde 52,2 iken, 16 Kasım itibarıyla bu değer yüzde 44,4'tür."
- "Erdoğan'dan önce İstanbul, 'Kerbela' gibiydi"
Bakan Eroğlu, İstanbul'un uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamak için geliştirilen, Melen Projesi'nde son duruma ilişkin de bilgi verdi.
İstanbul'da nüfus artışının devam ettiğini belirten Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Buna tedbir olarak Melen Projesi'ni planladık. Dünyanın birçok ülkesinin nüfusundan fazla nüfusa sahip olan İstanbul'un, uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla dört aşama halinde geliştirilen Melen Projesi'nde en önemli aşamalardan biri, barajın inşaatıdır. Baraj tamamlandığında İstanbul şehrimizin 2071 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacak. Melen Barajı'nda fiziki gerçekleşme yüzde 63 seviyesindedir. İnşallah önümüzdeki yıl bitirmeyi planlıyoruz."
Bakan Eroğlu, Şile'de iki yeni barajın, Osmangazi ve Sungurlu barajlarının da inşasına başladıklarını, İstanbul'un daha kaliteli su içmesini sağlayacaklarını kaydetti.
Bazı basın yayın organlarında İstanbul'daki barajlarda su seviyesinin azalmasıyla ilgili haberlerin yer aldığını anımsatan Erdoğan, "İstanbul'da geçen sene bu vakitler 16 Kasım itibarıyla doluluk oranı yüzde 66'ydı. Bu sene ise yüzde 37 civarında ama bir problem yok. İstanbullular emin olsunlar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan önce İstanbul, 'Kerbela' gibiydi. Bizden önce 60-70 yıl susuz kalmış. İlk defa İstanbul'a kesintisiz suyu biz verdik, hatta 8 ay içinde verdik." diye konuştu.
- KKTC Su Temin Projesi
"Asrın Projesi" olarak ifade edilen "KKTC Su Temin Projesi" kapsamında KKTC'ye şimdiye kadar aktarılan su ve suyu kullanmak isteyen belediyelere ilişkin de açıklama yapan Eroğlu, "Baraja, Güzelyalı Terfi İstasyonundan tam kapasite su basılmaya devam edilmektedir. Barajda depolanan su miktarı, 22 milyon metrekübe ulaşmıştır. Doluluk oranı, yüzde 78'dir." dedi.
Bakan Eroğlu, toplam 28 belediyeden 23 belediyeye su iletildiğini sözlerine ekledi.