Ev üzerine apartman!..
SAMSUN'un Çarşamba İlçesi'nde köyleri baraj suları altında kalan vatandaşların devletin kendilerine yaptıkları tek katlı evlere yerleşti.
SAMSUN'un Çarşamba İlçesi'nde köyleri baraj suları altında kalan vatandaşların devletin kendilerine yaptıkları tek katlı evlere yerleşti.
Zaman içinde yaşadıkları ev ihtiyaçlarını karşılamayan vatandaşlar, tek katlı mevcut yapıyı yıkmadan üzerine bina inşa etti. Ev üzerine yapılmış evi görenler ise büyük şaşkınlık yaşadı.
Samsun'un Çarşamba İlçesi'nin 5 bin nüfuslu Cumhuriyet Mahallesi, tek katlı evlerin üzerine yapılan binalarla bölgede biliniyor. Mahalleye ilk kez giden kişiler sayısı 50'yi bulan binaları gördüklerinde kısa süreli şaşkınlık yaşıyor. İlçeye 1961 yılında yapılan Hasan Uğurlu Barajı nedeniyle köylerde yaşadıkları evleri sular altında kalan vatandaşlar o dönem devlet tarafından Cumhuriyet Mahallesi'ne yapılan tek katlı 2 oda bir mutfaktan oluşan evlere yerleştirildi. Zamanla nüfusun çoğalması ve evlerinin yetersiz kalması üzerine vatandaşlar ilginç bir çözüm yolu buldu. Kalacak başka yer bulamayan ve bu konuda problem yaşayan bazı vatandaşlar çareyi mevcut binayı yıkmadan üzerine bina inşa etmekle buldu. Tek katlı bina dururken üzerine 2 ile 4 kat arasında değişen apartman yapıldı. Bu çözüm formülü mahalle sakinleri arasında hızla yayılınca ev üzerine ev yapılan bina sayısı da arttı.
2 ay önce yeni yaptıkları binaya taşındıklarını söyleyen 60 yaşındaki Hanife Göngör, "31 yıl devletin yaptığı iki odalı evde yaşadım. Eşim zaten inşaat işçisi. Ev artık yetmedi. Bizde evi yıkmadan üzerine başka bir ev yaptık. Kalacak yerimiz olmadığı için böyle yaptık. Eski evi depo olarak kullanıyoruz. Sonra belki yıkarız" dedi. Rabia Özer de aile bireylerinin tek katlı evin üzerine 10 yıl önce 2 katlı bir apartman yaptıklarını belirterek "Eşimin ağabeyleri yeni evlere taşındılar. Biz hala mevcut evde kalmaya devam ediyoruz. Ev yapacak durumumuz olmadığı için devletin yaptığı bu evde yaşıyoruz" diye konuştu.
55 yaşındaki Dursun Çakır ise mahallede yaşayan insanların genellikle inşaat işinde çalıştıklarını belirterek, "Herkes inşaatçı olduğu için evin üzerine ev yapmaları kolay oldu. Kalacak yeri olmayanlar imkansızlıktan dolayı böyle bir çözüm buldu. Mahallemize dışarıdan gelen kişiler evleri böyle gördüklerinde şaşırıyorlar. Ama daha sonra onlara neden böyle yaptığımızı anlatıyoruz. İmkan olmayınca insanlar böyle yapmak zorunda kaldı" diye konuştu.
Yaprak KOÇER / ÇARŞAMBA (Samsun) (DHA)