6.Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri/7.Anma Töreni

İş Sanat Merkezinde yapılan töreni Ali İhsan Varol sundu

6.Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri/7.Anma Töreni

Tayfun Talipoğlu'nun yönettiği Türkan Saylan Belgeseli gösterildi. Programın Açılışında ÇYDD başkanı Aysel Çelikel, ÇYDD Bşk.Yrd. Nihal Kızıl Öztorun, ÇYDD Bşk.Yrd.Gülsün Kaya ve Prof. Dr. Ayşe Yüksel konuşma yaptı.

Belgeselde ve konuşmalarda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin nasıl kurulduğunu, neden eğitim ve kız çocuklarının okula gönderilmesi gerektiği anlatıldı. Toplumsal sorunların kaynağında eğitim eksikliğini tespit eden Türkan Saylan ve arkadaşları bu eksikliği gidermek adına bu derneği kurduklarını söylüyor. Bu yolda ilerlerken çokça tehdit, dava ve zorluklarla karşılaştıklarını anlattılar. Son dönemde yaşanan asrın kumpas davası ÇYDD’yi de vurdu. Yalan ve iftiralarla özellikle çağdaşlaşmanın kalesi diye gördükleri ÇYDD’yi de hedef aldılar. ÇYDD açılan tüm davalardan beraat etti ancak zamanı ve enerjisi çaldılar. Türkan Saylan, dernek olarak kuruluşta koydukları ilkelere bağlı kalmaları uzun ömürlü dernek olmalarında önemli bir etken olduğunu söylüyor. Dernek olarak partiler üstü bir tutum sergilediklerini, bunu tüzüklerini de koyduklarını söylediler.

ÇYDD yöneticileri Türkan Saylan’ın bıraktığı yoldan yürümeye devam ettiklerini, bizden sonrada görevi devralacak arkadaşların da aynı şekilde devam edeceğini söylediler.

ÇYDD olarak gönüllerin verdiği destekle; 64.920 ortaöğretim, 32.803 üniversite öğrencimize burs verdiklerini. 1 üniversite eğitim birimi, 14 eğitim ve kültür evi yaptırdıklarını. 2 lise, 17 derslikli 6 anaokulu, 24 ilköğretim okulu, 32 köy okulu, 36 öğrenci yurdu yaptırdıklarını söylediler. Bunların yeterli olmadığını daha çok yapılacak iş olduğunu bunun için gönüllü desteğinin önemli olduğunu söylediler.

Konuşmalardan sonra ödül törenine geçildi.

İki dalda ödül verildi. Sanat dalında ödül Melike Belkıs Aydın (Pembe Kızıl) ve Göksu Baykal (Geç Kalmış Bir Öpüş) arasında paylaştırıldı. Bilim (sağlık alanında) “Sağlık” alanındaki bilim ödülünün sahibi ise “Otozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı” çalışması ile Doç. Dr. Yalçın Solak oldu.

Ödül töreni sonrası dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay tarafından konser verildi. Konser sonrası toplu fotoğraf çekimi ile anma ve ödül töreni tamamlandı

Fotoğraf Haber: Nasuh Bektaş