Rusya'dan diplomasi atağı

Rusya, Suriye krizinin çözümü için diplomasi trafiğini hızlandırdı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Moskova'da Suriyeli diplomatlar ve PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile görüştü.

Rusya'dan diplomasi atağı

Rusya, Suriyeli tarafları bir araya getirmek için başlattığı diplomasi trafiğini sürdürüyor. Suriyeli muhalif grupların önümüzdeki ay Moskova'da bir araya gelmesi planlanıyor.

Lübnan ve Türkiye'de başlatılan temasla Moskova'da devam ediyor. İtar Tass ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov Moskova’da Suriye’li diplomatlar ve PYD lideri Salih Muslim ile görüştü. Görüşmede, Rusya'nın Suriye krizinin çözümü için 30 Haizran 2012 tarihli Cenevre Bildirisi'ni temel alan planı ele alındı.

Suriyeli muhaliflerin Ocak sonunda Moskova'da yapacakları toplantı sonrası, muhaliflerin Suriye Hükümeti'nden yetkililerle görüştürülmesi planlanıyor.

Rusya'nın Suriye diplomasisi sadece Moskova ve Şam hattında gerçekleşmiyor. İran'ın da masada olmasını isteyen Rusya, sürece Türkiye ve Lübnan'ı da dahil etmek için muhaliflerle bu ülkelerde toplantı yapıyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, bu kapsamda 6 Aralık'ta Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Suriye'deki bağımsız muhalif gruplardan Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi ile bir araya geldi. Ardından İstanbul'a geçen Bogdanov 7 Aralık'ta Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu yönetimiyle görüştü.

Temasları Suriyeli muhaliflerin Moskova ziyaretleri izledi. Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Şeyh Muaz El Hatib, Moskova'da Rus yetkililerle anlaşmaya vardıklarını, Suriye yönetimi ile masaya oturabileceklerini bildirdi.

Bu arada Suriye Hükümeti de Rusya ile temaslarını arttırdı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Moskova'da Suriye krizinin çözümünü görüştü.

ulusalkanal.com.tr