Çurkin: Suriye en az sivil kaybıyla teröristleri Halep'ten çıkarıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rus Büyükelçi, Suriye'nin sivillere zarar vermeme konusunda özenli olduğunu söyledi. Amerikalı Büyükelçi ise Suriye'yi ve Rusya'yı suçladı. Suriye temsilcisi ise suçlamaları redderek Suriye'nin teröristlerle mücadele ettiğini vurguladı.

Çurkin: Suriye en az sivil kaybıyla teröristleri Halep'ten çıkarıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün akşam acilen toplandı.

Toplantıda konuşma yapan Rus Büyükelçi Vitali Çurkin, "Suriye'nin siviller konsunda özenli davrandığını, en az sivil kaybıyla teröristleri Halep'ten çıkardıklarını" söyledi. Suriye'ye barış getirmenin "neredeyse imkansız bir hale geldiğini" belirten Çurkin, Amerika'nın desteklediği bazı silahlı grupların ateşkesi sabote ettiğini vurguladı.

Rusya'nın sürekli çözüm aradığını söyleyen Çurkin, tek taraflı adımları kabul etmediklerini belirtti. Rus büyükelçi, Halep'in sivillerden arındırılması için çıkış yolları oluşturulduğunu ancak bazı terör örgütlerinin bunu engellediğini ifade etti.

Güvenlik Konseyi'nde konuşan Amerikan Büyükelçisi Samantha Power, Halep konusunda Suriye hükümetini suçladı.

Çin'in Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, 5 yıldır devam eden Suriye sorununun artık çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Suriye'deki sorunun siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini belirten Liu, Birleşmiş Milletlerin ilgili kararlarının etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini savundu.

Birleşmiş Milletlerde Suriye'yi temsil eden Beşar Caferi'nin, söz alması üzerine Amerika, Fransa ve İngiltere büyükelçileri toplantıyı terk etti. Bütün suçlamaları reddeden Caferi, Suriye'nin terörle mücadele ettiğini ve yasaklı silah kullanmadığını söyledi.

ulusalkanal.com.tr