Güvenli Bölge konusu gündemdeki yerini koruyor

Türkiye'nin gündeminde 2 sıcak konu var. Ekonomi ve güvenlik. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400'lerin dışında Suriye'nin kuzeyindeki terör tehdidine de değindi. "Güvenli bölgenin 30-40 kilometre olmasını istiyoruz" dedi. Suriye'nin kuzeyi de hareketli. Bir yanda PKK'nın taciz atışları var eş zamanlı olarak Amerika'nın yeni üs kurma çalışmaları ...

Suriye'nin kuzeyindeki terör koridoru, Türkiye'nin öncelikleri arasında. PKK varlığı bitirilene kadar bütün önlemler masaya yatırılıyor. Geçen aylarda gündeme gelen "Güvenli Bölge" konusu Amerika'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından tekrar gündeme getirildi.

Güvenli Bölge için 30-40 kilometre derinlik konuşuluyor. Akar, buna açıklık getirdi.

"Güvenli Bölge"

"Son zamanlarda teröristler maket uçaklara patlayıcı koyarak ülkemizdeki karakollarımıza, saldırıyor. Biz 'Teröristleri alın, silahlarını toplayın, bunları 30-40 kilometrenin dışına çıkarın' diyoruz. Bizim temel teklifimiz bu. Bu maket uçakların menzili takriben 30-40 kilometre. Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgedeki yeteneği ve müsait olan tek güç. Burada esas olan maksat hudutlarımızın ve halkımızın güvenliği."

Belirsizliğini koruyan Güvenli Bölge konusuyla ilgili, Amerika'nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de konuştu. Jeffery, "YPG'nin olmayacağı bir güvenli bölge konusunda çalışıyoruz" dedi.

Ancak Amerika'nın açıklamaları ve icratları kafa karıştırıyor. Güvenli Bölgede "PKK istemiyoruz" diyen Amerika, Suriye'de işgal ettiği bölgelere yığınağını sürdürdü. ABD, iki sene önce IŞİD'den alınan Ayn İsa kasabasında yeni bir askeri hava üssü kurdu.

Amerika'nın Suriye'nin kuzeyinde 25 askeri üssü daha bulunuyor.

Bölge hareketli.. Zaman zaman taciz ateşine başvuran PKK, yine Tel Rıfat bölgesinden Afrin'de görev yapan askerlere ateş açtı. Bölgedeki PKK'lılara ateş destek vasıtalarıyla anında karşılık verildi. Zaiyat ve hasar yaşanmadı.

ulusal.com.tr