İş güvenliği azalacak!

Taşeron sistemi ile ilgili yasal düzenleme kapıda. Hükümet bu tasarıyı "işçiye müjde" diye sunuyor, ama uzmanlar aynı görüşte değil. Yasayla birlikte taşeronlaşmanın daha da yaygınlaşacağını söyleyen uzmanlar, yasadaki birçok maddenin işçinin aleyhine olduğunu belirtiyor.

Türkiye taşeron sisteminin acısını Soma faciası ile derinden yaşadı. Tam da bu ortamda hükümet, taşeron sistemi ile ilgili yeni düzenleme hazırlığında.

Hükümet taşeron sistemindeki eksiklerin giderileceğini savunuyor. Ancak uzmanlar Meclis'e sunulan düzenlemenin, taşeronlaşmayı daha da yaygınlaştıracağı görüşünde. Çünkü bu düzenlemeyle, sadece yan işlerde değil, ana işlerde de taşeron işçi çalıştırılabilecek.

Düzenlemeyle birlikte işçinin hakkını araması da zorlaşacak. Günümüzde, bir işçi ödenmeyen ücretini işten çıkarıldıktan 5 yıl sonrasına kadar isteyebiliyordu. Yeni yasayla bu süre 1 yıla iniyor. Yani işçi 1 yıl geçtikten sonra hiç bir hak talep edemeyecek.

İş sözleşmesi sona erdikten sonra 5 yıl dolmasa dahi alacaklarını 1 yıl içinde talep etme sorunda. Eğer 1 yıl içinde alacağını dava yoluyla talep etmezse, bu alacak hak düşürücü süre nedeniyle talep niteliğini yitiriyor. Yargılanabilir olmak, yargı yoluyla hakkını alabilir olmaktan çıkıyor.

ulusalkanal.com.tr