"Erdoğan’a parti üyeliği teklifi yapacağız"
18 maddeli Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP'ye yeniden üye olabilmesinin önü açıldı. Teklifle, Anayasa'nın 101'inci maddesindeki "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir" ifadesi kaldırıldı. AKP de Erdoğan'a 27-28 Nisan tarihleri sonrası üyelik teklifi yapabileceğini açıkladı
Cumhurbaşkanı partili olabilecek, yüksek yargının yapısında öngörülen değişiklikler için 2019 beklenmeyecek.
Meclisi yetkisiz bırakan 18 maddeli Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle birlikte, 3 madde kısa sürede hayata geçecek.
Bunlardan biri Anayasa'nın 101'inci maddesinde yapılan değişiklik. Değişiklikle, "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir" ifadesi kaldırıldı. Buna göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisine üye olabilecek.
Erdoğan'ın üyeliğine ilişkin ilk açıklama AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan geldi. Elitaş, 27-28 tarihlerinden sonra Erdoğan'a üyelik teklifi yapabileceklerini duyurdu.
"AK Parti olarak Sayın Cumhurbaşkanını, kurucusu, lideri olduğu siyasi partiye davet etmek gerekir diye düşünüyorum. Eğer Sayın Cumhurbaşkanımız taktir eder, kabul görürse onun AK Parti üyesi olması bizim için büyük bir şereftir."
Teklifin kabul edilmesinin ardından hayata geçecek bir diğer düzenleme ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olacak. HSYK'nın yapısı 30 içinde değiştirilecek. Buna göre, Yüksek ifadesi kaldırılacak, üye sayısı 23'ten 13'e, daire sayısı da 3'ten 2'ye düşürülecek. Cumhurbaşkanının atayacağı Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı müsteşarı kurulun doğal üyesi olacak. Kurulun 4 üyesini cumhurbaşkanı, 7 üyesini ise, Meclis seçecek.
Bir diğer düzenleme ise askeri yargının kapatılması olacak. Böylece, Anayasa Mahkemesi’ndeki 2 askeri üyenin görevine de son verilecek.
Teklifte yer alan diğer 15 düzenleme ise Kasım 2019'da yapılacak seçimle birlikte hayata geçecek.
ÖNCELİKLİ DEĞİŞECEK KANUNLAR
Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nda 7, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda 9, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da 10, Siyasi Partiler Kanunu'nda 11, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nda 30, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu'nda 27, Askeri Ceza Kanunu'nda ise 50 maddede değişiklik yapılması zorunluluğu bulunuyor.
Meclis, uyum yasaları için 6 aylık yoğun bir mesai yapacak.
Meclis ayrıca İçtüzük maddelerinde de partili cumhurbaşkanlığı sistemi için değişiklikler yapacak.
ulusalkanal.com.tr