İskoçya Başbakanı: Bağımsızlık için referanduma gidebiliriz
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar vermesinin yankıları devam ediyor. Herkesin aklında bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği ve referandum kararının Britanya’nın hangi bölgelerini etkileyeceği var. İngiliz basını, bundan sonraki süreçte Büyük Britanya’nın kendi içindeki birliğini koruyup koruyamayacağını tartışıyor.
Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’ne “hayır” dedi. AB’den ayrılma taraftarları büyük bir zafer kazandı.
Ancak bu zafer, Büyük Britanya halklarının Birleşik Krallık bünyesinden kopma ve bölünme süreçlerine yol açabilir.
Referandumda; Britanya adasını oluşturan dört bölgeden İngiltere ve Galler AB’den ayrılma yönünde, İskoçya ve Kuzey İrlanda ise AB’de kalma yönünde oy kullandı.
Nitekim, Birleşik Krallık'ta halkın "Avrupa Birliği'nden çıkalım" kararının ardından ilk bağımsızlık sinyali İskoçya'dan geldi. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, "İskoçya'nın ikinci bir bağımsızlık referandumuna gitmesi yüksek ihtimal." dedi. Başkent Edinburgh'da sonuçtan duyduğu üzüntüyü dile getiren Sturgeon, "İskoçya geleceğini AB'de görüyor. İskoçya isteğimiz dışında AB dışına çıkarılacaktır. Bu demokratik olarak kabul edilemez" dedi.
İskoç kabinesi yarın bir araya gelecek ve bir sonraki adımı görüşecek.
Referandum sonucunun tetiklemesi beklenen bir başka sorun ise “Kuzey İrlanda Meselesi”. Birleşik Krallık'taki referandumdan hemen sonra Ulusal Kanal'a konuşan İrlanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Brendan Ward da önümüzdeki süreçte Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda'nın İrlanda Cumhuriyeti ile bütünleşebileceğini söylemiş, “Kuzey İrlanda halkının yanındayız” ifadelerini kullanmıştı.
ulusalkanal.com.tr