Gaziosmanpaşa'da neler oluyor?

İstanbul'da depreme en dayanıklı bölgelerinden biri olan Gaziosmanpaşa'nın bir bölümü için yeniden kentsel dönüşüm kararı alındı. Yeni planın geri çekilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne toplu itiraz dilekçesi veren mahalle sakinleri, daha önce Danıştay'ın verdiği iptal kararının uygulanmadığını belirtti.

İstanbul Gaziosmanpaşa'da Danıştay'ın iptal kararlarına rağmen art arda yapılan kentsel dönüşüm planları vatandaşları çileden çıkardı.

Mevlana Mahallesi'nin bir bölümünü kapsayan yeni plan 13 Nisan 2016'da resmi gazetede yayımlandı. Mahalleli bölgedeki yüzlerce evi kapsayan dönüşüm projesinin iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi verdi.

Mahalle sakinleri yapımı devam eden metro ve yeni yatırımlar nedeniyle bölgenin ranta açık olduğunu savunuyor.

Mevlana Mahallesini Koruma ve Yaşatma Derneği temsilcisi Füsun Goven, sonuna kadar haklarını korumaya devam edeceklerini kaydetti.

Mahalle sakinlerinden Rıza Çelik ise kararın hükümsüz olduğunau söyledi.

Gaziosmanpaşa'da 5 mahalle için kentsel dönüşüm süreci 2014 yılında başladı. İstanbul'da depreme en dayanıklı bölgelerinden biri olan ilçe, daha önce 6306 afet yasası ile "Riskli alan" ilan edilmişti. Ancak bu karar vatandaşların şikayeti üzerine Danıştay tarafından bozuldu. Ardından aynı mahalleler için, 10 Nisan 2016'da Bakanlar Kurulu tarafından "Acele kamulaştırma" kararı verildi. Buna da itiraz eden mahalle sakinleri şimdi, mahkemeden kendi lehlerine çıkacak sonucu bekliyor.

Haber: Gökhan Çelik

Kamera: Bülent Ünal

ulusalkanal.com.tr

istanbul kentsel dönüşüm Gazisosmanpaşa