Taksici olmayana plaka yok!

Hayali taksi plakları 60 bini aştı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi acil bir karar çıkardı. Değeri milyonları bulan taksi plakalarının satışlarına sınırlama getirildi. Taksici olmayana plaka verilmemesi için yeni bir düzenleme hazırlandı. -

Taksici olmayana plaka yok!

Değeri 2004 yılında 335 bin lira olan bir taksi plakası 2015'te 1 milyon 600 bin liraya ulaştı. Değeri yükseldikçe rant da arttı, içinden çıkılmaz bir hal aldı. Ortaya "hayali taksi plakları" çıktı.

Resmi kayıtlara göre; sadece İstanbul'da kayıtlı olan 18 bin taksi plakası var. Kayıtsız, kağıt üstündeki plaklar ise 60 bini aştı. Olmayan taksi plakları hisse senedi gibi alınıp, satılmaya başlandı. Durum İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni önlem almaya zorladı. Belediyeye bağlı Ulaştırma Koordinasyon Merkezi, plaka satışlarında sınırlama kararı aldı.

Büyükşehir Belediyesi'nin 12 Mart'ta aldığı karara göre, geçimini taksicilik yaparak sağladığını kanıtlamayanlara plaka verilmeyecek. Yeni düzenleme mavcut plaka sahiplerini ise zora sokmayacak.

Taksiciler kararı olumlu bulsa da uygulamanın hayata geçemeyeceğini düşünüyor.

29 yıldır var olan Bakanlar Kurulu Kararının uygulanmadığı sektörde UKOME kararı nasıl uygulanacak, taksici esnafını nasıl etkileyecek önümüzdeki günlerde belli olacak.

Haber: Deniz Çağlayan

Kamera: İnanç Saraçoğlu