Büyükşehir sisteminin federasyon riski

Başkanlık sistemini getiren AKP ile MHP'nin hedefinde yerel yönetimler düzenini değiştirmek var. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "büyükşehir belediye başkanı ilçe belediyelerini seçsin" önerisinin daha önce AKP ile istişare edildiği ortaya çıktı. Uzmanlara göre ise Bahçeli'nin önerisi federasyon tehlikesi taşıyor.

Ülkenin yönetim sistemini değiştiren AKP ile MHP'nin yeni hedefinde yerel yönetimler düzeninin değiştirilmesi var.

31 Mart seçimlerinde başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok ilde CHP'li isimler belediye başkanı olarak seçildi. Ancak il genel meclislerinde çoğunluğu AKP oluşturdu. Seçmenin burada verdiği "Uzlaşın" mesajıyla da başkanlık sistemi tartışmaya açıldı.

Bunun üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dikkat çeken bir öneri ortaya attı.

Uzmanlara göre ise Bahçeli'nin önerisi federasyon riski taşıyor. Uzmanlar, şimdilik 30 ili kapsayan "Bütünşehir yasasının" genişletilmesi durumunda valilerin yetkilerinin belediye başkanlarına geçebileceği uyarısında bulundu.

Avukat Nusret Senem, bir kentin bütün unsurlarıyla yönetilmesini, tek kişiye vermenin özerkliğe yol açacağını söyledi.

Benzer bir değerlendirme de Prof. Dr. Birgül Ayman Güler'den geldi. Güler, büyükşehir belediyesi modelinin, Türkiye’yi eyaletli yapılanmaya sürüklemeye uğraşanların elinde kalan tek araç olduğunu belirtti.

"Devlet Bahçeli sözleriyle bu fırsatçılar için kapıları açtı. Önerisi anlamsızdır. Eyaletçilere vesile olması ise çok anlamlı. Büyükşehir belediye modelinde iki temel yanlış var. 1'incisi büyükşehir yalnızca eşgüdüm merkezi olmak gerekirken üst-icracı olarak yetkilendirildi. 2'incisi büyükşehir sınırları il sınırlarıyla çakıştırıldı. Bu iki yanlış ortadan kaldırılmalıyken, Bahçeli yanlışı katmerleyelim diyor. İkinci yanlış, 3 belediyeden başlayıp 30 ile yayıldı. Şimdi icracı büyükşehir belediyesini 81 ile yayalım diyenler var. Yanlışlar yolu, üniter devleti değiştirmeye açılıyor."

ulusal.com.tr

mhp AKP