ABD'li amiral: Rusya ve Çin, ABD'ye meydan okuyor

Rus ve Çin donanmaları ABD'ye meydan okuyor. Bu sözler ABD Deniz Kuvvetleri Muharebe Başkanı Amiral John Richardson'a ait. Amiral Richardson, Soğuk Savaştan bu yana donanma güçlerinin ilk kez rekabetle karşılaştığını söyledi.

ABD'li amiral: Rusya ve Çin, ABD'ye meydan okuyor

Soğuk savaştan yani Sovyetler Birliği dağıldıktan bu yana ABD donanmasına ilk kez meydan okundu. Bu dikkat çekeci açıklama ABD Deniz Kuvvetleri Muharebe Başkanı Amiral John Richardson'dan geldi.

Ulusal Basın Kulübünde konuşan Richardson ülkesinin Soğuk Savaştan buı yana ilk kez Rus ve Çin donanmalarının rekabetiyle karşılaştığını açıkladı. "ABD, son 25 yılda ilk kez büyük güçler arasında rekabet dönemine geri döndü" ifadelerini kullanan Richardson, yaşananın tehdit değil, meydan okuma olduğunu belirtti.

Sovyetler Birliğinin dağılmasından bu yana ABD Deniz Kuvvetleri'ne kimsenin meydan okumadığını söyleyen ABD'li komutan "Bugün Rusya ve Çin, yine küresel güç olarak hareket edebilmek için askeri olanaklarını artırıyor" dedi. ABD'li komutan iki ülke için "bu amaca ulaşmak için modern silah cephaneliklerini büyütüyorlar" ifadelerini kullandı.

Rus donanmasının son 20 yılın en seri operasyonalrını düzenlediğini belirten Richardson, ABD'nin buna yanıt verilmesi gerektiğini belirtti.

Çin Deniz Kuvvetleri'nin de dünya genelinde hareket alanını genişlettiğini ifade eden Amiral, bu durumun büyük güçlerin rekabeti olduğunu vurguladı. Richardson, İran ve Kuzey Kore'nin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu da savundu.

ulusalkanal.com.tr

rusya çin