CHP'den çarpıcı Kürt raporu

Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talebiyle "Kürt seçmen CHP'ye neden Küs?" başlıklı bir rapor hazırladı. 6 sayfalık raporda, CHP'nin Doğu ve Güneydoğu'da neden başarılı olamadığı sıralandı. Raporun öneriler bölümünde de 1989 yılında SHP tarafından hazırlanan ve PKK'nın "anadilde eğitim" talebine yeşil ışık yakan raporun genişletilerek "Demokrasi Paketi" haline getirilmesi istendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy'e "Kürt seçmenin neden CHP'ye küstüğüne" dair bir rapor hazırlattı. 6 sayfalık raporda CHP'nin Doğu ve Güneydoğu'daki başarısızlıklarının nedenleri sıralandı dikkat çekici önerilere yer verildi.

Rapora göre, CHP'nin bölgedeki kan kaybı SHP döneminde başladı. SHP'den Meclis'e giren 7 Kürt milletvekili Fransa'da düzenlenen Kürt Konferansı'na katılınca partiden ihraç edildiler. Ve CHP yani o dönemki adıyla SHP bir daha bölgede rağbet görmedi.

Raporda, oy kaybının nedenleri başlıklar halinde sıralandı. Buna göre, bölge seçmeni CHP'nin Kürt sorununa ilişkin tutumunu doğru bulmuyor ve CHP içinde ulusalcı kanadın baskın olduğuna inanıyor. Partinin "Laiklik" söylemleri nedeniyle muhafazakar seçmen dışlanacağını düşünüyor. Seçmen CHP'yi, "Ankara partisi" olarak algılıyor ve halkın içinde yeterince yer alınmadığına inanıyor.

Raporun "Kürt seçmen nasıl kazanılır?" başlığı altındaki öneriler ise dikkat çekici. 1989 yılında SHP tarafından hazırlanan Kürt Raporu'nun genişletilmesi ve "Demokrasi Paketi" olarak kamuoyuna sunulması isteniyor. Alevi, Kürt, Ermeni, Süryani ve dindarlara yönelik partiden kapsamlı bir özeleştiri yapılması öneriliyor.

CHP'nin Kürt sorununun çözümü noktasında parti içerisindeki sesleri çoğaltması isteniyor. PKK'nın da talep ettiği "anadilde eğitim" hakkının tanınması, Abdullah Öcalan'a "ılımlı ve karşıt olmayan söylemlerle mesaj verilmesi de öneriler aarasında yer alıyor.