“Seçimler adil yürütülmüyor“

Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı ve Uluslararası Yargıçlar Birliği Yargı Sorunları Komitesi Başkanı HSYK seçim sürecini gözlemek üzere Türkiye’ye geldi. YARSAV'ın davetiyle Türkiye'ye gelen temsilciler seçimlerin adil ve eşit yürütülmediğini savundu.

Avrupa Yargıçlar Birliği ve Uluslararası Yargıçlar Birliği Yargı Sorunları Komitesi HSYK seçim sürecini gözlemleyecek.

Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Christophe Regnard ve Uluslararası Yargıçlar Birliği Yargı Sorunları Komitesi Başkanı Pol Van İseghem YARSAV’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldi.

İki temsilci önce Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile görüştü.

"Anayasa Mahkemesi Başkanıyla görüştük. Kendisi hükümeti eleştirmedi ama yargıya yönelik endişelerini paylaştı. Dileğinin seçimlerin özgür ve adil geçmesi olduğunu söyled"

Ardından Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve seçimlerde oy kullanacak hakim ve savcıları ziyaret ettiler.

Avrupalı temsilciler, Batı'nın Türk yargısından endişe duyduğunu ifade etti, "seçimler adil değil" dedi.

"Türkiye’de seçimler adil ve eşit bir şekilde yürütülmüyor. Hakimlerin ve savcıların üzerinde baskı var. Benim ülkem olmayan bir ülkenin cumhurbaşkanına duyduğum saygıyla itiraf ediyorum Türk yargısı bağımsız olmalı. Burada olanlar dünyada, Avrupa’da takip ediliyor endişeler görülüyor. Burada hakimler ve savcılar zor koşullarda hizmet ediyor"

Regnard, hakim ve savcılara verilen zammın yanlış anlaşılacağını söyledi.

"Maaş zammı konusu güzel bir haberdir. Ancak bu uygulamanın seçimlerde sonraya bırakılması garip. Çünkü yargıçların hükümete yakın adaylara oy verme durumunda gerçekleşecek biz söz olarak algılanacaktır. Hükümet zammın böyle algılanmasını istemiyorsa seçim sonrasına bırakılmamalıdır"

HABER: ÇAĞLA AKKUŞ

KAMERA: UĞUR MARANGOZ

ulusalkanal.com.tr