İstanbul'da bir tarih daha gün yüzüne çıkarıldı

Yenikapı'da 2004 Marmaray ve Metro istasyonları için yapılan kazılarda bir kısmı ortaya çıkarılan Theodosius Limanı'nın devamı bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde devam eden kazılarda 18 ve 19'uncu Yüzyıl Osmanlı mimari yapılarının temellerine de rastlandı.

İstanbul'da bir tarih daha gün yüzüne çıkarıldı

İstanbul'da bir tarih daha gün yüzüne çıkarıldı.

Yenikapı'da Avrasya Boğaz tüp geçit projesi kapsamında devam eden çalışmalar sırasında Bizans Limanı olarak bilinen Theodosius (teodosiyus)'un devamı bulundu.

Marmaray ve Metro istasyonları için Yenikapı’da 2004 yılında başlayan arkeolojik kazılarda Bizans döneminin ünlü Theodosius limanı tespit edilmişti. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında yapılan kazılarda limanın sadece bir bölümü ortaya çıkarılmıştı.

Çalışmalarda 18 ve 19'uncu Yüzyıl Osmanlı mimari yapılarının temelleri de çıkarıldı. Bu yapıların Theodosius limanının doldurulduktan sonra üzerine inşa edildiği düşünülüyor.

Titizlikle süren kazılarda dikkat çekici bir kalıntıya daha rastlandı. 5 metre genişliğinde "L" şeklindeki mimari yapının Theodosius limanına ait mendirek olabileceği öngörülüyor.

Müze yetkilileri ise mimari yapının, Osmanlı döneminde kıyıdaki yapıları dalgalardan korumak amacıyla yapılmış olduğunu ileri sürüyor.

ulusalkanal.com.tr

istanbul Marmaray