ABD'nin Afganistan'a operasyonu başladı

ABD Savunma Bakanlığı, Afganistan'daki Büyükelçilik personelinin tahliyesi için operasyonun başladığını açıkladı. Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Afganistan'daki birliklerimize karşı saldırı olursa gereken karşılık verilecek" dedi.

ABD'nin Afganistan'a operasyonu başladı

Yaklaşık 3 bin Amerikan askeri, ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'ndeki personelini tasfiye amacıyla Afganistan'a ulaştı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby konuya ilişkin yaptığı açıklamada, birliklere yönelik herhangi bir tehdide karşı karşılık verileceğini söyledi.

Kirby, ABD askerlerinin haftasonuna kadar kente ulaşmasını beklediklerini belirtti.

"GÖREVİMİZ PERSONEL SAYISINI AZALTMAK"

Ülkedeki ABD birliklerinin çekilme sürecine ilişkin konuşan Kirby, "Güvenlik durumunu her gün izliyor olacağız. Her zaman güvenlik koşullarını değerlendirerek gerekeni yapacağız" dedi.

- Güvenlik durumunu her gün izliyor olacağız. Size şu an nerede olduğumuzu söyleyebilirim. Bugün neredeyiz. Bize verilen görev, Dışişleri Bakanlığı’nın ay sonuna kadar personeli azaltmasına destek olmaktır. İşte bu yüzden odaklandığımız şey bu. Odaklandığımız zaman çizelgesi bu ve herhangi bir şekilde, sola veya sağa ayarlamamız gerekirse bunu yapacağız ama her zaman güvenlik koşullarını değerlendireceğiz.

"GEÇMİŞTE MÜZAKERELERE KATILDILAR"

Kirby, Taliban'ın müzakere ile ilgilenip ilgilenmediği sorusunu ise "Bu soruyu onlara sormak gerekir" diye yanıtladı.

- Bence bu, Taliban liderlerine sorulması gereken bir soru, Doha’da bir ekipleri var. Geçmişte müzakerelere katıldılar. Afganistan'daki sonucun durumunu görmekle hala ilgileniyoruz ve uluslararası toplumun geri kalanının da ilgilenmesi gerekir.

Öte yandan Kabil Büyükelçiliği, kötü amaçla kullanılmasını önlemek adına hassas malzemelerin imha edilmesi talimatını verdi.

abd amerika operasyon kabil büyükelçilik