Emperyalizme karşı yükselen ses: Tolga Çandar

Milas Belediyesi 7. Sanat Edebiyat Günleri etkinlikleri "Sesin Dili - Tolga Çandar" başlıklı sempozyum ile 23 Eylül Cuma günü akşamı Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Sahnesi'nde başladı.

Emperyalizme karşı yükselen ses: Tolga Çandar

Süreyya Gürgün / Milas

Sempozyumun açılışını yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Sesin Dili - Tolga Çandar" sempozyumunun yaşayan ve üreten bir sanatçıyı anlatması bakımından ayrı bir anlam taşıdığına vurgu yaptı.

TÜRKÜLER EMPERYALİZME KARŞI MÜCADELEDE GEREKLİ

Gazeteci Yazar Yaşar Aksoy, emperyalizme karşı mücadelede sanat ve kültürün önemine ağırlık verdiği konuşmasında Tolga Çandar'ın emperyalizme karşı yükselen bir ses olduğunu yıllar önce "Çağdaş Türkü" kurulduğu sıralarda İzmir Yeni Asır Gazetesi için Tolga Çandar ile yapmış olduğu bir söyleşiden bölümler okuyarak açıkladı. Aksoy, Çandar'ın, Şilili ozan Viktor Jara'dan örnek vererek, sesinin güzel olduğu ya da türkü söylemeyi sevdiği için değil, emperyalizme karşı mücadelede gerekli olduğuna inandığı için türküleri yeğlediğini açıkladığını vurguladı.

Tolga Çandar'ın türkü söylemeyi, bir gereklilik, bir başkaldırı, yozlaşan ve istilaya uğrayan kültürümüze ve toplumsal değerlerimize bir sahip çıkma olarak olarak gördüğünü söyledi. “Bu nedenle de Tolga Çandar emperyalizme karşı yükselen bir sestir” dedi.

“EV ARKADAŞIM TOLGA ÇANDAR”

Prof. Dr. Kemal Kocabaş, “Tolga Çandar, Milas’tan ODTÜ ve Türk Halk Bilimleri Topluluğuna Bir Değişim Öyküsü" başlıklı bildiri sundu. Kocabaş konuşmasına Tarık Akan'ı saygıyla anarak başladı.

Tolga Çandar'ın arkadaşı İbrahim Berksoy, “70’lerden günümüze ODTÜ’lü bir ‘Ezgili Yürek’ Tolga Çandar” konulu bir bildiri sundu.

Tolga Çandar'ın öğrencilik yıllarında aynı evde birlikte kaldığı ve o yıllardan bu yana hiç anlaşmazlığa düşmediği Ali Sarban, “Ev Arkadaşım Tolga Çandar” başlıklı sunum yaptı, Tolga Çandar ile ilgili anılarını anlattı.

SANAT VE EDEBİYAT GÜNLERİ DEVAM EDİYOR

Sempozyumun moderatörlüğü, özellikle Milas konulu kitaplarıyla tanınan ve Milas Belediyesi'nin sanat kültür etkinliklerinin yükünü omuzlarında taşıyan Şair - Yazar Halim Şafak Şanlıdağ tarafından yapıldı. Şanlıdağ, sesin başlangıcından bu yana geçtiği aşamaları anlattı. Doğa sesi, enstrüman, söz, şiir, ezgiler arasındaki bağlara değindi.

Her yıl sanat ve kültür alanında isim yapan Milaslı kişiler adına düzenlenen Sanat Edebiyat Günleri’nin ikinci günü, (24 Eylül Cumartesi) önce Çandar hakkında bir video gösterisi yapılacak. Daha sonra Orhan Kahyaoğlu, “1980’lerin muhalif ve protest müziği eğilimi içinde Tolga Çandar”, Selçuk Küpçük “12 Eylül’ün şiddeti karşısında bir umut, Çağdaş Türkü ve 12 Eylül’ün Sessizliği içinde bir nida Tolga Çandar”, Halim Şafak “Tekrar etmeyle oluşan özgünlük” ve Oktay Yivli ise “Muğla Türküleri bağlamında Tolga Çandar” başlıklı sunumlarını yapacaklar.