Arakan'da neler oluyor? İşte yaşananların perde arkası
Myanmar'da ayrılıkçı Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun Bangladeş sınırıda polis ve sınır karakollarına düzenlediği saldırılar tansiyonu yükseltti. Çok sayıda güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği terör eylemlerine karşı polis yetersiz kalınca devreye ordu girdi. Yaşanan olaylar nedeniyle binlerce kişi Bangladeş bölgeden kaçmaya başladı
Terör saldırıları ve sonrasında yaşanan olaylar dikkatleri bir kez daha Güney Asya ülkesi Myanmar'a çevirdi.
Olayların fitilini Suudi Arabistan tarafından fonlandığı belirtilen Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu adlı örgütün karakol saldırıları ateşledi. Yapılan 25 karakol baskınında onlarca güvenlik görevlisi öldürüldü. İddiaya göre saldırı talimatı da Suudi Arabistan Krallığı Sarayı'ndan geldi.
Saldırılara karşı ülkede polis yetersiz kaldı. Devreye ordu girdi. Çatışmalar da böyle başladı.
Olaylar nedeniyle Arakan'daki yerleşim bölgelerinden göçler başladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Arakan'dan Bangladeş'e ulaşan Arakanlı Müslümanların sayısının 73 bine yükseldiğini bildirdi.
Peki, Arakan'da yaşanan olayların perde gerisinde neler var? Ülkenin kuzeybatısında yer alan Arakan eyaleti Bangladeş sınırında. Nufüsün çoğunluğu müslüman. Arakan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin de güney sınırında yer alıyor.
Myanmar lideri Ang San Suu Çii de Washington yanlısı kimliği ile biliniyor. 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Çii, Washington merkezli demokrasi vakıfları tarafından ülkenin "hür lideri" olarak gösterilmişti. Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın 2015 yılında yayımladığı Burma raporunda da Çii, "neo-liberal ekonomik reformlar yapan modern lider" olarak tanımlanmıştı. Ancak son dönemde Çii'nin Pekin ile olan yakınlaşması Amerika'da rahatsızlığa neden oldu.
İddialara göre, Amerika Suudi Arabistan tarafından fonlanan Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nu da Çin'in ülkedeki etkisini kırmak için bir araç olarak kullanıyor. Zira Asya'nın en verimli gaz ve petrol rezervelerine ev sahipliği yapan Bengal Körfezi'nde bulunan Myanmar'ın enerji piyasasında Pekin yönetimi oldukça etkin.
ulusal.com.tr