MİT, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a neden haber vermedi?

15 Temmuz'daki darbe girişiminden bu yana akıllardaki soru şu: MİT darbeyi bildiği halde neden Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı uyarmadı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan neden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın telefonlarına çıkmadı? Hükümet de vatandaş gibi işte bu sorunun yanıtını arıyor...

15 Temmuz'dan bu yana herkes aynı soruyu soruyor. F tipi galadyonun darbe girişiminde istihbarat zaafiyeti mi var?

Ortaya çıkan bilgilere göre MİT darbeyi saat 16.00'da Genelkurmay Karargahı'na iletmişti. Hem MİT Müsteşarı Hakan Fidan hem de müsteşar yardımcısı karargaha giderek komutanlarla görüştü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve diğer komutanlar darbeyi engellemek için harekete geçti.

Peki, MİT Müsteşarı Hakan Fidan Başbakan'ı ve Cumhurbaşkanı'nı neden bilgilendirmedi. Hatta "Darbeyi eniştemden öğrendim" diyen Cumhurbaşkanının telefonlarına neden çıkmadı.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, NTV yayınında konuyu değerlendirdi.

Canikli, istihbaratta ciddi reformlar yapılacağını belirtti. Ancak resmin bütününü görmek için beklediklerini ifade etti.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin aktardıklarına göre, Bakanlar da istihbarat zaafiyeti üzerinden duruyor. Bazı bakanlar, darbe haber alındığı halde neden önlemediğini, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlara neden haber verilemediğini soruyor. Hükümette, darbe ihbarını Genelkurmay'a bildiren MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın teyit konusunda bilinçli olarak oyalandığı üzerinde duruluyor.

ulusalkanal.com.tr