Uygur Türkü ailenin depoda yaşam mücadelesi

Çin’deki baskı rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan Uygur Türkü aile, Manisa’da yerleştikleri bir depoda yaşam mücadelesi veriyor.

Uygur Türkü ailenin depoda yaşam mücadelesi

Çin’deki baskı rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan Uygur Türkü aile, Manisa’da yerleştikleri bir depoda yaşam mücadelesi veriyor.

Doğu Türkistan bölgesinde Çin’in uyguladığı şiddet politikasından kurtulmak amacıyla 4 yaşındaki çocukları ile birlikte Manisa’ya gelen Erşat Mahmut-Amra Kader çifti zor günler geçiriyor. Şehzadeler ilçesine bağlı Ege Mahallesi’nde bir depoda mahalle sakinlerinin yardımlarıyla hayata tutunmaya çalışan Erşat Mahmut-Amra Kader çifti, yetkililerden yardım bekliyor. Banyo ve tuvaleti olmayan depoda yaşamlarını sürdüren aile, diğer ülkelerden gelen mülteciler kadar kendilerine sahip çıkılmadığını dile getirdi. Kiraya çıkmak isteler bile kendilerine ev verilmemesinden yakınan aile, 4 yaşındaki çocukları İmran Erşat'ın geleceği için bir umut kapısı arıyor.

Çin’in baskısından dolayı Türkiye’ye kaçıp ilk olarak İstanbul’a yerleştiğini belirten Erşat Mahmut, "Bizim memlekette Çin’in zulmü var. Orada namaz kılamıyoruz. Sakal bırakamıyoruz. Namaz kılsak Çin polisleri izin vermiyordu. Orada Türkçe öğrenemiyoruz. Türkçe film izleyemiyoruz. Türkçe filmi izlediğimizi öğrenen Çin polisler bizlere izin vermiyor, zulmediyor. Benim maksadım Türkiye’de kalıp vatandaşı olup, ailemle yaşamak. Burada bir iş bulup çalışmak istiyorum. Buraya çocuğumu okutmak için geldim. Türkiye hükümetinden yardım bekliyoruz. Burada kimsemiz yok. Annem babam memlekette kaldılar" dedi.

Anne Amra Kader ise, “Manisa'ya geldiğimizde emlakçılar bize ev vermedi. 'Sizlere, yabancılara ev vermiyoruz' dendi. Türkiye’de her millet var. İranlılar, Afganistanlılar, Suriyeliler var. Bunlara kiralık ev veriyorlar. Bizlere kiralık ev bile vermiyorlar. Başımızı sokacak bir evde bile kalamıyoruz. Bu benim içimi çok sıktı. Türk hükümetinden yardım bekliyoruz. Buraya gelmemizdeki maksat çocuğumuzu okutabilmek. Memleketimizde çocuğumuzu okutabilme imkanımız yok. Okulda mecburi öğrencilere Çince öğretiyorlar. Tek arzumuz çocuğumuz için iyi bir yaşam” diye konuştu.

YUSUF BÖYÜK/İHA

baskı depo Uygur Türkleri yaşam mücadelesi