"Tazminatımıza göz dikeceklerine sigortasız işçinin önününe geçsinler"

İşçiler 75 yıllık kıdem tazminatı haklarına göz dikilmesine öfkeli. Denizli’de Türk Metal İş’e üye işçilerle Kıdem tazminatının fona devrini ve bu süreçte ne yapılması gerektiğini konuştuk.

"Tazminatımıza göz dikeceklerine sigortasız işçinin önününe geçsinler"

Behiye Yaraşçı

Tek güvenceleri kıdem tazminatı olan işçiler yapılacak düzenlemeyi ise kesinlikle kabul etmiyor. Bugüne kadar işçinin yararına bir yasa çıktığını göremedik diyen işçiler “Sigortasız işçinin önüne geçsinler tazminatımıza göz dikeceklerine, İşçiyle değil yolsuzluk yapanla uğraşsınlar, Benim tazminatımın % 25’ini alarak zengin mi olacaklar.” Diyerek tepkilerini ortaya koydular.

Bu süreçte ortaya koyulması gereken tavrın halkla birlikte, birleşerek bir güç oluşturulması gerektiği görüşündeler.

Türk İş’e bağlı Türk Metal İş Sendikası Atom Kablo Baş Temsilci Adem Akgün “ Kıdem tazminatı kazanılmış bir haktır.Gündemde konuşulduğu şekilde kabul edilmesi mümkün değil. Kıdem tazminatının şu an çalışanlara verildiği şekilde devam etmesi hatta kıdem tazminatı alınamadığı durumlarda devletin bunu karşılaması işçinin kıdem tazminatını güvence altına alması gerekir.

Devletimizin amacı kıdem tazminatını güvence altına almaksa eğer, işverenin kıdem tazminatı vermediği durumlarda kıdem tazminatını güvence altına alacak yasalar çıkartılsın.” Dedi.

Sendikaların bu süreçte ne yapması gerektiğine ise “ herhangi bir şekilde fona devri yada benzeri bir şey olursa sendikalar orada olup net tepkilerini koymalı işçinin hakkını sonuna kadar savunmalıdır.” Dedi.

HALK İŞÇİSİNE SAHİP ÇIKSIN!

Nexans Kablo sendika baş temsilcisi Sezgin Akosman “ Kesinlikle tasarıyı bu hali ile kabul etmiyoruz.Bu bizim kırmızı çizgimiz bu şekilde kabul edilmesi imkansız.

Devlet bir yasa çıkartacaksa işçiyi düşünerek adım atmalıdır.İşçi sürekli ezilmesin. İşçinin ikinci planda kalması demek ailelerin, vatandaşların ikinci planda kalması demektir. Bütün halkın bu yasaya karşı çıkması lazım sonuçta her çalışan bir aileyi en az dört beş ferdi temsil ediyor.Sendikalara da bu durumda halkın destek vermesi gerekir.Tüm çalışan kesim sendikalı sendikasız herkes hakkına sahip çıkmalı.Bu sadece sendikaların sorunu değil tüm çalışanları ilgilendiriyor. Halkla birleşerek hakkımıza sahip çıkmalıyız. Bugüne kadar da işçi için % 100 yararlı bir yasa çıktığını görmedik.” Dedi.

BENİM TAZMİNATIMIN % 25’İNİ ALARAK MI ZENGİN OLACAKLAR!

Hamdi Gürer ( nexans kabloda işçi ) : “Varımız yoğumuz bir güvencemiz tazminatımız.Biz işçiler olarak % 80’imiz tazminatımızı ev alarak değerlendiriyoruz. Ay sonunu zor getiriyoruz tazminat bizim güvencemiz. Bunları elimizden alarak değil de daha fazla nasıl işçinin sosyal güvencesini güçlendirmek,yaşam şartlarını iyileştirmek için bir şeyler yapın. Bu resmen hırsızlıktır,hükümetin haksız kazancıdır. İşçinin yüz kızartıcı bir suç işlemediği halde her şekilde tazminatını hak etmesi lazım. Sadece sendikalı olan yerlerde değil, işverenler daha çok denetlenmeli işçiler güvence altına alınmalıdır.Sigortasız işçinin önüne geçsinler tazminatımıza göz dikeceklerine.

Kıdem tazminatı ile uğraşmak yerine vergi kaçıran zengin fabrikatörlerle uğraşsınlar. İşverenden ne alındıysa bu işçinin bordro suna yansısın.Devlet önce vergi kaçakları ile uğraşsın. Benim tazminatımın % 25’ini alarak zengin mi olacaklar. İşçiyle değil yolsuzluk yapanla uğraşsınlar.” Dedi.

Gürer sendikalar ile ilgili ise “ işçinin her zaman yanında olmalıdır. Sendika varsa işçi vardır. İşçi varsa sendika vardır.Sendika olan yerde işveren de başarılıdır.” Dedi.

ulusalkanal.com.tr