Dışişleri Bakanlığı'ndan Çin'den Ermenistan'a yollanan yardımlarla ilgili açıklama

Çin'den “Ermenistan’a gönderilen yardım kolilerindeki "Ağrı Dağı" ifadesi, Dışişleri Bakanlığını Harekete geçirdi. Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy, konuyla ilgili bilgi istedi. Çin'in Ankara Büyükelçisi Deng Li, Ağrı Dağı'na atıf yapan İngilizce ifadelerin sonradan eklendiğini ve Çin'in Türkiye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Çin'den Ermenistan'a yollanan yardımlarla ilgili açıklama

Çin’den “Ermenistan’a gönderilen yardım kolilerindeki Ağrı Dağı ifadesi tartışmalara neden oldu. Koliler üzerinde, “Dostluğumuz Ağrı Dağı’ndan daha yüksek ve Yangtze nehrinden daha uzun olsun” ifadeleri yer alıyordu.

Devreye Dışişleri Bakanlığı girdi. Sözcü Hami Aksoy, Çin’in Ankara Büyükelçisi ve Çin Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulundu. Konuyla ilgili bilgi istedi.

Çin'in Ankara Büyükelçisi Deng Li, Ermenistan’a gönderdikleri yardımların bir yerel yönetim tarafından hazırlandığını ve özel şirket tarafından Erivan’a ulaştırıldığını belirtti.

Paketlerin üzerine sadece Çince ifadeler yazıldığı ve bunlarda Ağrı Dağı’ndan bahsedilmediği ifade edildi. Ağrı Dağı’na atıf yapan İngilizce ifadelerin ise sonradan eklendiğinin anlaşıldığını vurguladı.

Çin Büyükelçisi durumun araştırılmakta olduğunu, Çin’in Türkiye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu kaydetti.

ulusal.com.tr

koronavirüs çin dışişleri bakanlığı Ermenistan Hami Aksoy ağrı dağı