Türkiye'de milletvekilleri dünya rekoru kırıyor

1 Kasım'da seçimlere gidiyoruz. Seçim sonuçları ne olur bilinmez ama şimdiden kesin olan birşey var. O'da 1 milletvekilinin 60 bin liralık maliyeti ile kırılan dünya rekoru. Türkiye'de milletvekilleri 5 bin 600 dolarlık maaşı ve benzeri olmayan yan hakları ile dünya rekoru kırıyor.

Türkiye'de milletvekilleri dünya rekoru kırıyor

Türkiye'de Milletvekillerinin maaşları net 15 bin ve brüt 30 bin lira civarında. Yani devlet milletvekillerimiz için ayrıca 15 bin lira vergi ödüyor. Buna karşılık bir milletvekilinin devlete maliyeti, vergiler ve yan gelirleri ile aylık 60 bin lira. Maliyetleri ile milletvekillerimiz dünya rekoru kırıyor.

Milletvekillerinin devletten aldığı "benzersiz" hakların bazıları şöyle: Ömür boyu sosyal güvenlik, ömür boyu 1. dereceden yurt dışı dahil sağlık hizmetleri ve ailece ömür boyu yeşil pasaport.

Vekiller, tüm eczanelerden katkı payı ödemeden parasız, üstelik vatandaştan “daha fazla ilaç” alabilir. Vekillere, gözlük camı ve çerçeve için ailece yılda bir, vatandaşa 3 yılda bir ödeme yapılıyor. Vatandaşın üç yılda bir 49 lira ödenirken çerçeve parası ödenirken, milletvekili için her yıl 400 lira ödeniyor.

Vatandaşın çocuklarının her hakkı 18 yaşına kadardır; Milletvekili çocukları için ise bu haklar 25 yaşına kadar devam eder. Tüm telefon giderlerini devlet öder. AKP Sivas Milletvekili Nursuna Memecan parasını Meclis'in ödediği cep telefonu ile 27 bin liralık aylık konuşma yapmıştı. Araba tahsis edilir. Benzin paraları devlettendir. Kendilerine ve eşlerine, trafikte de dokunulamaz ve öncelik verilir. Onlara ceza da kesilemez.

Dört dörtlük lüks spor alanları vardır. Bu tesislerden, yakınları da ücretsiz yararlanır. Kuru temizleyici, kuaföre ve hatta yemeğe vatandaşın ödediğinin onda birini öderler. Pekçok şirketten indirimli alışveriş yaparlar.

Daha zengin Avrupa'nın, parlamenterlerinin maaş ve diğer hakları ile aylık maliyeti 7 bin Avro iken, Türkiye'deki milletvekillerinin ise 14 bin Avro'dur. Milli geliri Türkiye'nin çok üstünde olan İsveç'te milletvekili maaşı: 4 bin 200 dolar. Danimarka'da 5 bin; Finlandiya'da 4 bin dolar; Litvanya'da ise 820 dolar. Üstelik bu ülkelerde yan ödeme ve emeklilik de yok.

Kişi başı milli geliri 10 bin dolar olan Türkiye'de ise Milletvekili maaşı: 5,600 dolar. Yan ödeme: Harcırahlı.

Emeklilik: Yaş sınırı yok. Çifte emekli geliri var. Maaşın milli gelire oranı: yüzde 56.

ulusalkanal.com.tr