İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 13. İslam Zirvesi, başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 13. İslam Zirvesi, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. 56 ülkeden Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan düzeyinde katılımın olduğu zirve öncesi liderler aile fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı zirve 2 gün sürecek.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 13. İslam Zirvesi, başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi, İstanbul'da başladı.

Azerbaycan, İran ve Kazakistan Cumhurbaşkanları ile Suudi Arabistan Kralı, Katar Emiri, Filistin Devlet Başkanının da hazır bulunduğu zirveye Mısır adına Dışişleri Bakanı Semih Şükrü katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 30’dan fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını tek tek karşılayarak tokalaştı, kısa süre sohbet etti. Yaklaşık 1,5 saat süren karşılamanın ardından Erdoğan ve konuklar aile fotoğrafı çektirdi. Fotoğraf çekiminde Brunei Sultanı ile Suudi Arabistan Kralı Erdoğan'ın yanında yer aldı.

10 trilyon dolarlık ekonomik güce sahip 56 islam ülkesinin katıldığı zirve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını ise ev sahibi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

"Afganistan'da El Kaide terör estirdi. Libya'da, Suriye'de, Irak'ta IŞİD, masumları katlediyor. Afrika'da Boko Haram Müslümanlara saldırıyor." diyen Erdoğan "Göstermelik saldırılar dışında hedefleri hep Müslümanlar. Ülkemizde de PKK gibi DHKP-C gibi terör örgütleri var. PKK Irak'ta, onun kolu PYD Suriye'de, çok sayıda terör örgütü Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelerde faaliyet gösteriyor." dedi.

Batılı devletlerin İslam ülkelerindeki terör eylemlerine duyarsız kaldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı "İslam ülkeleri olarak terör ve benzeri olaylara karşı dış müdahale beklememeliyiz. Müdahaleyi kendimiz yapmalıyız. Onlar müdahaleyi petrol için yapıyor." şeklinde konuştu.

Erdoğan "Artık 1. Dünya savaşı şartları yok. Dünyada şartlar değişti. Öyleyse BM’nin reforme edilmesi şarttır. Adil bir dünya bekliyorsak bu hakkımızdır. Kendisi adaletsizlik üzerine kurulmuş bir sistemin adalet dağıtması mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

"İstanbul merkezli Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi kurulması önerisi kabul gördüğü için teşekkür eden "Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı’nda bir kadın konseyi, İslam ülkeleri arasında ortak bir Kızılay yapısı ve İstanbul merkezli bir tahkim müessesi oluşturulmasını da teklif etti. Cumhurbaşkanı "Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin bir an evvel kurulması gerektiğini de" belirtti.

Zirve için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kongre merkezine çıkan tüm yollar kapatıldı binaların tepelerine keskin nişancılar yerleştiridli. Türkiye'nin 2 yıllığında dönem başkanlığını devralacağı İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi 2 gün sürecek.

ulusalkanal.com.tr