Amasyalı köylüler doğayı korumak için harekete geçti

Amasya ile Tokat il sınırında bulunan Yeşildere Vadisi'ne yapılması planlanan hidro elektrik santraline tepkiler sürüyor. HES inşaatına giden köylüler inşaatı başlatan firmayı protesto etti.

Amasyalı köylüler doğayı korumak için harekete geçti

Amasya ile Tokat il sınırında bulunan Yeşildere Vadisine yapılması planlanan hidro elektrik santraline tepkiler sürüyor.

Hatko Enerji Elektrik Üretim ve İnşaat A.Ş firması Yeşildere vadisi'ne HES yapmak için 2011 yılında Amasya Valiliği'ne müracaat etti. Valilikten ÇED gerekli değildir raporunu alan firma doğayı katletme işlemlerine başladı.

Aralarında Sarıkız, Keçeli, Albayrak, Yeşildere , Arduçlar, Kayrak, ibecik gibi köylerin bulunduğu yaklaşık otuz köy, yapılması planlanan HES'ten olumsuz etkilenecek. Köyden geçen Yeşilırmak suyunun yüzde 10'unun ırmak yatağına, yüzde 90'ının kanallar içerisine alınması planlanıyor. Bu planla birlikte Keçeli Köyü'nün eski mezar yeri ve 12 köyün tarım arazisi yok olacak.

İnşaata başlanmasıyla birlikte Keçeli halkı, doğasını ve topraklarını korumak için harekete geçti.

Yaklaşık 30 kadar köylü, doğanın katledilmesini protesto etmek için kazı alanına gitti.

Keçeli Köyü Muhtarı Rıza Güngör HES projesinin bölgeye büyük zarar vereceğini ve köylülerin büyükşehirlere zorla göç ettirilmek istendiğini söyledi.

Güngör, HES firmasının köylülerle Jandarmayı karşı karşıya getirmek istediğini de belirtti.

Köylüler HES projesine biran önce son verilmesini istiyor.

ulusalkanal.com.tr