ÖGM düzenlemesi

Üç milletvekilinin hastanelik olduğu Genel Kurul'un ardından, Meclis'i bu hafta da hareketli günler bekliyor. Özel görevli mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili düzenlemenin bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

ÖGM düzenlemesi

Üç milletvekilinin hastanelik olduğu Meclis Genel Kurulu'nun bu hafta da hareketli ve gergin geçmesi bekleniyor.

Özel Görevli Mahkemelerin kapatılmasını öngören 5'inci Demokratikleşme Paketi'nin Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. 22 maddelik paket geçerse özel görevli mahkemeler kapatılacak. TMK 10 ile görevli hakim ve savcılar, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde HSYK tarafından uygun göreve atanacak.

Ancak tasarı uzun tutukluluk sorununa çözüm getirmiyor. Paket ile tutuklulukta üst sınır 5 yıl olarak belirlenecek, ceza muhakemesi alanına giren suçlarda bu süre bir yıl daha uzatılabilecek.

ÖGM düzenlemesi ile mahkemelerin bir soruşturmada mal varlıklarına el koyma kararı vermeden önce görüşü alınacak kuruluşlara Hazine Müsteşarlığı da ekleniyor. Dinleme ve tedbir kararlarının alınabilmesi için de kararın oybirliği ile alınması şartı getiriliyor.

Geçen hafta yarım kalan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile ilgili torba kanun teklifinin görüşülmesine bu hafta devam edilecek.

Meclis'in bir diğer gündemi ise jandarmanın cezaevlerinden çıkarılması. Adalet Komisyonu, yarın Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı'nı ele alacak. Tasarı, ceza infaz kurumlarının dış güvenlik hizmetlerinin, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne devrini öngörüyor.

ulusalkanal.com.tr

ögm Meclis Genel Kurulu