Meral Akşener'in partisinin tüzüğü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanı sıra MHP'den ayrılarak yeni parti kurma hazırlığı yapan Meral Akşener de güçlenen bölgesel ittifakın altına mayın döşüyor. Çünkü Akşener'in kuracağı partinin basına sızan tüzüğünde Amerika "güvenilir dost ve müttfek" yer alıyor. "NATO", "HDP" ve "Adalet" konusunda da Akşener politikaları oldukça dikkat çekici

Meral Akşener'in partisinin tüzüğü

Amerika, "güvenilir dost ve müttfek". NATO, "savunma şemsiyesi". HDP, "mutahattap olunması gereken sivil siyaset." Bu ifadelerin yer aldığı metin Meral Akşener'in kurmaya hazırlandığı yeni partinin tüzüğü.

140 sayfadan oluşan tüzük basına sızdı. Yeni partinin Kurucular Kurulu'nda yer alan isimlere gönderildiği belirtilen taslakta en dikkat çeken bölüm Amerika ile ilişkiler. Tüzüğe göre PKK ve PYD'ye açıktan silah ve mühimmat desteği veren Amerika "güvenilir dost ve müttefik".

"ABD 'GÜVENİLİR DOST VE MÜTTEFİK': ABD ve Türkiye’nin birbirleri için güvenilir ortaklar ve müttefikler olduğunu düşünüyoruz. Türkiye ile ABD’nin önemli ikili işbirliği projelerini gerçekleştirebileceği, her iki tarafın güvenliğine katkı sağlayacak bir ortaklık oluşturabileceğine inanmaktayız. İlişkilerin de bu yönde gelişmesi için samimi ve somut çabalarımızı ortaya koyacağız.

Ortadoğu'da Amerika ile ortak politikaların savunulduğu yeni partinin Bursa’daki çalıştayında da tartışılan tüzük ve program taslağında, NATO da es geçilmiyor. 15 Temmuz darbe girişiminde NATO'nun rolü bir bir ortaya çıkarken Akşener'in partisinin tüzüğünde NATO için "savunma şemsiyesi" ifadesi yer alıyor.

"NATO 'SAVUNMA ŞEMSİYESİ': Savunma politikasında en üst şemsiye olarak NATO bulunmaktadır. Türkiye’nin NATO şemsiyesinde olması milli politikalar ve stratejiler uygulamasına engel değildir. NATO bir askeri-siyasi yapılanma olup aynı zamanda üyelerinin savunma ihtiyaçlarını da karşılamaktadır."

"HDP'yle diyalog" da tüzük de yer alıyor. Adı verilmese de HDP için "sivil siyaset" atfı yapılıyor. PKK'nın kullandığı "demokratik siyaset", "barış" gibi kavramlar da tüzükte oldukça fazla yer alıyor.

"HDP İLE DİYALOG: Partimiz sadece polisiye tedbirlere ya da sadece müzakereye dayalı tek ayaklı bir çözümün kalıcı bir başarı ve barışı getirmeyeceğine inanmaktadır. Üçüncü bir yaklaşıma ihtiyacımız vardır. Biz, teröristle mücadele ederken sivil siyasetle konuşmayı ve bölge halkıyla kucaklaşmayı, etkili ve kalıcı bir çözümün temel ilkeleri olarak kabul ediyoruz. (...) Demokratik siyaset zemininin oluşması, yeni siyasetin olmazsa olmaz amacı olmalıdır. (...) Kürt meselesini “etnik kimlik” üzerinden değil, “haklar” üzerinden ülke bütünlüğü temelinde çözmektir. En önemli avantajlarımızdan biri; baskıcı, dayatmacı ve geleneksel güvenlikçi uygulamaların ‘barış’ temelinde birlikteliği sağlamadığı yaşanan çatışmalardan anlaşılmıştır."

PKK ve FETÖ operasyonları sürerken 140 sayfalık taslakta tam 62 kez "adalet" kavramı kullanılıyor.

ulusal.com.tr

abd hdp nato meral akşener