Celepoğlu, Silivri'de görevli askerleri böyle tehdit etti

7 TIR’ı durduran Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun “paralel yapı” tarafından korunduğunu hükümete yakın Sabah ve Takvim gazeteleri yazmıştı.

Celepoğlu, Silivri'de görevli askerleri böyle tehdit etti

Adana-Ceyhan ve Hatay-Kırıkhan ilçelerinde 1-19 Ocak 2014 tarihlerinde MİT’e ait TIR’ların jandarma tarafından durdurulması ile ilgili yürütülen “casusluk” soruşturması ilk kez muvazzaf generallere uzandı.

‘PARALEL YAPININ GÖZDESİ’ İDDİASI

Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve Jandarma Kriminal Laboratuarları eski Daire Başkanı emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu tutuklandı. Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun tutuklanma gerekçesi şöyle: “Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme.” 7 TIR’ı durduran Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun “paralel yapı” tarafından korunduğunu hükümete yakın Sabah ve Takvim gazeteleri yazmıştı.

GENELKURMAY’DAN SUÇ DUYURUSU

Genelkurmay ise söz konusu haberlere yanıt vermiş, bu gazeteler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda Genelkurmay, Celepoğlu hakkındaki “mesnetsiz” iddiaların “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, suç uydurma, astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir veya tezyif edici fiil ve harekette bulunmak” suçlarını oluşturduğunu savunmuştu. odaTV yazarı Müyesser Yıldız, 25 Ocak 2014’te yazdığı “Gizli planları ABD’ye aktarırken yakalanan komutan kim?” başlıklı yazısında şöyle diyordu: “Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğggeneral H. C. Ergenekon-Balyoz davaları sürecinde İstanbul İl Jandarma Komutanıdır. Devre arkadaşlarına göre 2-3 yıl önceden Alay K. olarak İstanbul için seçilmiş, bu davalarda tutuklu subayları ziyarete gitmek isteyenlere, ‘Bu pisliklere bulaşmayın, ziyaret ederseniz sizin de başınız belaya girer’ diyen biridir.”

ERGENEKONCULARA ‘KOMUTANIM’ DEMEYİN!

Yıldız’ın yazdıklarına tanık olduğumuz bir gözlemi ekleyelim. Ergenekon davasında mahkemenin düzen ve güvenliğini sağlamakla görevli subay ve astsubaylar, bir zamanlar emrinde çalıştıkları davanın tutuklu subaylarına doğal olarak “komutanım” diye hitap ederler.

Bu hitap tarzından memnun olmayanlar durumu Hamza Celepoğlu’na şikayet ederler. Albay Celepoğlu Silivri’yi teftişe gelelerek burada görevli askerlere bir konuşma yapar. “Bundan sonra sanıklara ‘Komutanım’ diye hitap etmeyeceksiniz. Eden olursa onu da Ergenekon sanığı yaparım!”

F TİPİNDE İLK MUVAZZAF TUTUKLAMALARI

İstanbul’da alay komutanlığı boyunca Celepoğlu’nun Ergenekon’un tutuklu askerlerine bu tutumu hiç değişmedi. Ergenekon sanıklarından bir emekli asker, Çapa Devlet Hastanesi’ne götürüldüğünde burada Alay Komutanı Celepoğlu ile karşılaşır. Celepoğlu, emekli askere, “içeride bol vakti olduğunu, Kuran-ı Kerim okumasını” tavsiye eder! 19 Haziran 2014 günü Balyoz davasından tahliye edilen emekli Kurmay Albay Hanifi Yıldırım, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu hakkında önemli iddiaların yer aldığı bir suç duyurusunda bulunmuştu. Hanifi Yıldırım; suç duyurusunda, “Celepoğlu, paralel yapının elemanları olduğu yönünde hiçbir kuşku bulunmayan, haklarında çeşitli idari soruşturma açılan dönemin İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün ve İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’le sık sık ve yalnız başına görüştüğünü” öne sürmüştü. Hamza Celepoğlu Ağustos 2010 tarihinde Bingöl İl Jandarma Komutanlığına atandı, 2012 yılı YAŞ’ında terfi alarak tuğgeneral oldu ve Adana Jandarma Bölge Komutanı yapıldı.

Celepoğlu’na TSK içinde de tepkiler büyüdü. 2014 Ağustos YAŞ’ında emekli edilmesi bekleniyordu ancak emekli edilmedi. Şimdi, F tipine yönelik operasyonlarda ilk kez 2 muvazzaf general tutuklandı.

Hikmet Çiçek

Aydınlık

ergenekon