Son dakika haberleri... İran Irak'ta ABD üssünü vurdu

İran, Kasım Süleymani suikastine ABD'nin, Irak'taki üslerini vurarak yanıt verdi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Erbil ve Ayn el-Esad Hava Üslerini balistik füzelerle vurdu. Füzeler, Süleymani'nin öldürüldüğü saatte ateşlendi. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney "Şehit Süleymani" operasyonunu bizzat yönetti. Operasyon sonrası İran Ordusu savaş pozisyonu aldı.

Son dakika haberleri... İran Irak'ta ABD üssünü vurdu

İran, Süleymani'ni suikastının ardından harekete geçti. İran Devrim Muhafızları, yaklaşık bin 500 ABD askerinin bulunduğu üsleri balistik füzelerle vurdu.

ABD'nin Irak'taki Erbil ve Ayn el-Esed Hava Üssü, İran'ın balistik füzeleri ile hedef alındı.

Operasyon, Süleymani'nin öldürüldüğü saat olan 01.20'de yapıldı. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, füzelerin ateşlendiği kontrol merkezinde operasyonu bizzat yönetti. Tasnim Haber Ajansı'na göre, Ayn el-Esad üssüne 35'ten fazla füze fırlatıldı. Operasyonda "Kıyam" ve "Zülfikar" balistik füzeleri kullanıldı.

İran Devlet Televizyonu saldırıda 80 Amerikan askerinin öldüğünü ve helikopterlerin ağır hasar gördüğünü duyurdu.

İran Devrim Muhafızlarından operasyon sonrası yapılan yazılı açıklamada Amerika terör ordusunun üslerinin balistik füze yağmuruna tutulduğu bildirildi. Açıklamada, Amerikan halkına da daha fazla Amerikalı askerin ölmemesi için evlatlarını bölgeden çekmelerini tavsiye ettikleri" vurgulandı.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri de Amerika'yı olası bir yanıta karşı uyardı.

İran'ın ABD'nin herhangi bir yeni kötü eylemine daha kesin ve sert yanıtı olacaktır. ABD liderlerinin artık İran İslam Cumhuriyeti'nin kabiliyetlerinin farkına varıp birliklerini mümkün olan en kısa sürede bölgeden çıkarmalarının zamanı gelmiştir

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de operasyon sonrası sert konuştu. "Amerika Süleymani'nin elini kesebilir fakat İran buna bacağını keserek yanıt verecek" dedi.

Ruhani'nin danışmanı Hüsamettin Aşena ise twitter hesabından yaptığı açıklamada "ABD'nin olası bir müdahalesinin topyekün bir savaşa neden olacağının" altını çizdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Zarif, İran'ın operasyonu Birleşmiş Milletler bildirgesinin 51. maddesine uygun olarak yaptığını vurguladı.

Ayrıca savaş istemediklerini belirten Zarif saldırılara karşı kendilerini koruyacaklarını ifade etti.

Öte yandan Tahran yönetimi, Amerikan üslerinin balistik füzeyle vurulmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'na ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderdi.

Mektupta, "Savaş peşinde değiliz. Bize karşı yapılacak her türlü askeri maceracılığa karşı uyarıda bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

"Şehit Süleymani" operasyonu sonrası İran teyakkuzda. Ordu, Basra Körfezi'ndeki deniz kuvvetleri'nden hava savunma sistemlerine kadar savaşa "hazır" pozisyonda.

ulusal.com.tr

abd ırak