Pentagon, PYD'ye hem asker hem de füze gönderecek

Türk ordusunun El Bab'da kontrolü sağlamasıyla Suriye sahasında savaş kritik bir dönemece girdi. Türk ordusunun şimdi hedefi Menbiç. PKK koridorunun tamamen dağıtılmasını önlemek isteyen Amerika ise yeni bir hamle yaptı. Teröristlere Manpad füzesi gönderme kararı alan Pentagon, 200 özel kuvvetler askerini daha bölgeye gönderecek. Askeri kaynaklara göre Amerika'nın bu hamlelerinin amacı Fırat Kalkanı Harekâtı'nı engellemek.

Türk ordusunun Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında El Bab'a girmesi ve Suriye'nin Halep'teki operasyonları savaş sahasındaki gidişatı değiştirdi. Terör koridoruna yönelik bir darbeyi engellemek isteyen Amerika yeni hamleler yaptı. Pentagon sahadaki ortağı PKK'ya hem Manpad füzesi gönderecek hem de özel kuvvetlere bağlı 200 askerini daha bölgeye konuşlandıracak.

Amerika Savunma Bakanlığı 619 milyar dolarlık 2017 bütçe tasarısında Türkiye açısından da kritik bir değişiklik bulunuyor. Tasarıya sonradan eklenen bir maddeyle Suriye'deki gruplara "taşınabilir hava savunma füzeleri" verilmesinin önü açıldı. Tasarı Senato'da kabul edilerek Beyaz Saray'a gönderildi.

Bu karara hem Rusya hem de Türkiye karşı çıktı. Moskova ve Ankara, füzelerin büyük bir tehdit teşkil ettiği konusunda Amerika'yı uyardı.

İkinci hamleyi de Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter açıkladı. Carter, 200 Amerikan askerinin daha bölgeye konuşlandırılacağını belirtti.

Bölgede halihazırda 300 Amerikalı asker bulunuyor. Takviye olarak gönderilecek özel kuvvetlere bağlı 200 asker PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye danışmanlık yapacak. Amerikalılar PYD'yi hem askeri eğitime tabi tutacak hem de bomba eğitimi verecek.

Ulusal Kanal'a konuşan askeri kaynaklara göre Amerika'nın bu hamlesinin amacı, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı'nı engellemek. Zira, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin El Bab'a girmesi Washington'un Menbiç konusundaki kaygılarını arttırıyor. Amerika, PYD'yi güçlendirerek terör koridorunun tamamen berteraf edilmesinin önüne geçmek istiyor. Ancak Türkiye Menbiç'e yönelme konusunda kararlı.

ulusalkanal.com.tr

amerika pyd pentagon