Oruç Reis görev bölgesinde

Oruç Reis sismik araştırma gemisi görev yerine ulaştı. Milli gemi Meis güneyinde bölgenin röntgenini çekerken, yoğun bir diplomasi trafiği vardı. Ankara ziyaretini iptal eden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimine gitti. Maas, Yunan Başbakan ile görüşmesinde Oruç Reis'in göreve başlamasını "tahrik" olarak nitelendirdi. Yunan Dışişleri Bakanı "yaptırım" isteğini yineledi. Öte yandan Ankara'dan Washington'a da Doğu Akdeniz'le ilgili sert mesajlar verildi.

Oruç Reis görev bölgesinde

Oruç Reis görev yerinde. Meis güneyinde araştırma başladı. Atina ve AB rahatsız. Taraflar hızla masa etrafında buluştu.

Almanya Başbakanı Heiko Maas Ankara ziyaretini iptal etti. Soluğu Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde aldı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile ve Rum lider Anastasiadis ile görüştü.

Almanya Dışişleri Bakanı önce Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. Maas, Oruç Reis'in bakım ve ikmal çalışmalarının ardından yeniden göreve başlamasını "tahrik" olarak nitelendirdi. Ankara ve Atina arasında kısa zamanda görüşme olmayacağını öne sürdü.

Yunan Başbakan ise hukuksuz tezlerini tekrarladı. Türkiye'in Yunan kıta sahanlığında olduğunu iddia etti. Türkiye'nin "diyalog" çağrılarına rağmen kışkırtma eylemlerini sürdüren Atina yönetimi, AB'ye "bu şartlar altında görüşemeyiz" diye şikayette bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı da yine "yaptırım" istedi. Maas daha sonra, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. Anastasiadis de AB'ye sığındı. Türkiye'nin Kapalı Maraş hamlesini ve Akdeniz'deki faaliyetlerini şikayet etti.

Almanya Dışişleri Bakanı her iki görüşmede de AB'nin Atina'ya tam destek verdiğini belirtti.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden sadece AB değil, ABD de rahatsız. Washington'dan yapılan açıklamada Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerden "üzüntü" duyulduğu ifade edilmiş, Türkiye'nin kasti olarak kriz çıkardığı iddia edilmişti.

ABD'nin açıklamasına Dışişleri'nden sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Sevilla Haritası’nın hukuki geçerliliğinin olmadığını açıklayan ABD’nin, Oruç Reis’in Türkiye’nin kıta sahanlığında sürdürdüğü sismik araştırma faaliyetlerini eleştirmesi ciddi bir tutarsızlıktır" dedi.

ulusal.com.tr

ankara yunanistan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Oruç Reis meis