''ABD Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devletinin alt yapısını hazırlıyor''

ABD Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devletinin alt yapısını hazırlıyor, sınırdaki gelişmeler de bunun sonucu! Bakanlar Kurulu, sınırdaki gelişmeleri bu eksende değerlendirdi. Kurul, tehdidin Suriye'den sonra Türkiye'ye yöneleceği sonucuna vardı. PKK'nın Hatay'ın Amanos bölgesinde yeniden kümelenmeye başladığı da vurgulandı.

''ABD Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devletinin alt yapısını hazırlıyor''

Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, Suriye sınırında yaşanan gelişmelere ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yapıldığı ortaya çıktı.

Gelişmelerin askeri ve siyasi açıdan ele alındığı toplantıda ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devletinin alt yapısını oluşturduğu değerlendirildi.

Hürriyet'in haberine göre, Bakanlar Kurulu'nda, ABD'nin alt yapıyı hazırlamak için PYD'ye olan desteğini artırdığı vurgulandı.

Bakanlar Kurulu'nda, sınırdaki güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığı, PKK'nın Türkiye'ye sızma girişimlerini artıracağı ifade edildi. ABD desteği ile oluşturulan "Kuzey koridoru"nun güvende olması için, Türkiye’de iç karışıklık yaratılabileceği vurgulandı. Gelen istihbaratlara göre, PKK Hatay'ın Amanos bölgesinde yeniden kümelenmeye başladı.

Buna karşı alınacak tedbirler de masaya yatırıldı. Buna göre, Suriye'den geçiş yapan mültecilere sınırlama getirilecek. Kabul edilecek mültecilere “yaşlı, kadın ve çocuk” sınırı konulacak. 30-40 yaşlarındaki erkeklerin geçişine izin verilmeyecek.

ABD'nin karşı çıkmasına rağmen Suriye içinde, yaklaşık 50 kilometre derinliğe sahip “güvenli bölge” oluşturulması, mültecilerin buralara kurulacak konteyner ve çadır kentlere yerleştirilmesi, eğit-donat programının da bu bölgede uygulanması gündeme getirildi.

abd suriye kürt devleti