Dolar 5 liraya dayandı Merkez dövize müdahale etti

Ekonomik darboğaz gittikçe artıyor. Döviz kuru peş peşe rekorlar kırıyor. Dolar dün tarihi zirveyi aştı. Merkez Bankası ise dövize müdahale için akşam saatlerinde sürpriz bir toplantı yaptı. Toplantıdan faiz arttırımı kararı çıktı. Geç Likidite Penceresi borç verme faiz oranı yüzde 13,50’den 16,50’ye yükseltildi.

Dolar 5 liraya dayandı. Merkez dövize müdahale etti. Borç verme faiz oranı yüzde 13,50’den 16,50’ye yükseltildi.

Döviz kurlarındaki önlenemez yükselişe müdahale etmeye çalışan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gelişmeleri değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada "Geç likidite penceresi borç verme faiz oranının yüzde 13,5'ten 16,5'e yükseltildiği" belirtildi.

Gecelik faiz oranları değiştirilmedi. Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25 Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.

"Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verilmiştir. Merkez Bankası elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir."

Toplantı haberinin ve faiz kararının ardından dolarda gerileme yaşandı.

ulusal.com.tr

Merkez Bankası Döviz dolar Euro