Pamuk rekoltesi yüzde 38 düştü

Pamuk rekoltesi bir önceki yıla göre yüzde 38 azaldı. Ekim alanlarının daralması, üretici sayısının düşmesi sonucunda Ege pamuk rekoltesinde büyük kayıp yaşandığı belirtildi.

Pamuk rekoltesi yüzde 38 düştü

İzmir Ticaret Borsası pamuk üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 38 gerilediğini açıkladı. Gerilemenin nedeni olarak da ekim alanlarının 2002'ye göre yüzde 61'e, üretici sayısının da 62 binden 12 binlere düşmesi gösterildi.

Gerileme nedeniyle tekstil sektörü hammadde ithalatının artması bekleniyor. 2014/2015 sezonunda 1,4 milyar dolarlık, 800 bin ton pamuk ithalatı yapılırken, pamuk ithalatının 1 milyon tona yaklaşacağı belirtildi.

Uzmanlar artan pamuk ithalatının cari açığı artıracağını ve tekstil sektörünün 2016'da rekabetçiliğinden taviz vermek zorunda kalacağı değerlendirmelerini yapıyor.

Öte yandan, bakliyat ve kuru fasulyede son yılların en bereketli yılı yaşanıyor. Bollukla birlikte fiyatlar yüzde 15 düştü.

Pirinç ürün grubu fiyatı yüzde 15, dermason fasulye de ise yüzde 16'lık düşüş oldu. Uzmanlar, gelecek 3 yıla kalmadan, pirinç üretiminin iç talebi karşılayacağı öngörüsünde bulunuyorlar.

ulusalkanal.com.tr