TSK bedelli askerliğe noktayı koydu!

Hükümetin "ekonomik kaynak" gerekçesiyle bir kez daha gündeme getirdiği bedelli askerliğe Türk Silahları kuvvetleri soğuk bakıyor. Karşı çıkış nedeni ise, "Suriye'deki sıcak durum ve iç güvenlik odaklı” sakıncalar. Asker, Bedelli uygulamasının normal askerlik yapanlar üzerinde moral kırıcı etki yarattığını belirtiyor.

TSK bedelli askerliğe noktayı koydu!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görüşeceğini açıkladığı Genelkurmay, bedelli askerliğe olumsuz bakıyor. İtirazların en önemli gerekçesi Suriye'deki sıcak durum ve Türkiye'nin iç güvenliği ile ilgili yaşadığı tehlikeler.

Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan, Genelkurmay'ın “çekincelerimizi siyasi otoriteye ilettik. Aynı noktadayız” ifadeleriyle tavırını ortaya koyduğunu yazdı. Habere göre, itirazlar 6 noktada özetlendi. Bunlar içerisinde öne çıkan nokta "bölgede ve Türkiye'deki" hasas durum.

Karargâh, konjonktürel olarak da bedelli kararının sakıncalı olduğunu düşünüyor. Irak ve Suriye merkezli gelişmelere, IŞİD tehdidine ve bıçak sırtındaki iç güvenlik zorunluluklarının yarattığı hassas ortama ve mevcut personel sayısına dikkat çekiliyor.

Askerin üzerinde durduğu bir diğer konu bedelli uygulamasının normal koşullarda askerliğini yapanların motivasyonunu bozma tehlikesi.

Bedelli askerlik uygulamasının, askerliğini normal koşullarda yapanlar üzerinde moral-motivasyon açısından olumsuz etkisi olduğunun sahadan yansıyan bilgilerle teyit edildiği savunuluyor. Maddi olanağı olmayanlar açısından yarattığı eşitsizliğin altı çiziliyor.

Genelkurmay, bedellinin uzman personel ihtiyacının karşılanmasında da probleme neden olcağı görüşünde.

ulusalkanal.com.tr

bedelli askerlik