Bağdat, petrolü İran üzerinden satmakla tehdit ediyor

Bağdat, petrolü İran üzerinden satmakla tehdit ediyor

ABD’nin ünlü düşünce kuruluşu Stratfor’un haberine göre Bağdat hükümeti petrolünü İran üzerinden satmakla tehdit ediyor.

Stratfor’un Reuters’a dayandırdığı haberine göre Irak’ın Petrol Bakanı Yardımcısı Fayad el-Nema’nın Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG) ile Iraklı bir devlet şirketi olan State Oil Marketing Organization (SOMO) arasında devam eden görüşmelerin başarısız olması halinde ham petrolü İran üzerinden satabileceklerini söyledi. Bağdat ile Erbil arasında KRG’nin Türkiye üzerinden tek taraflı olarak ithal ettiği ham petrole odaklanan görüşmeler çok yakın zamanda başlayabilir. Bağdat uzun süredir Kürtlerin petrolü Türkiye yerine SOMO üzerinden ihraç etmesini talep ediyor.

Yetkili bir kaynağın görüşmelerin başarısız olması halinde Irak hükümetinin İran ile bir petrol değişimi anlaşması yapması gerektiğini, zira Basra körfezindeki İran rafinerilerine giden bir boru hattı olmadığını aktardığını belirten Stratfor, Irak hükümetinin Kürtlerin kontrolündeki Kerkük boru hattı üzerinden Türkiye’ye gönderilen ham petrol hacmini arttırabileceğini öne sürdü.

Mart’ta bu boru hattını tamamen durduran hükümet, hattın yeniden açılmasının ardından geçtiğimiz günlerdeki günlük ortalama akış miktarını 75 bin varil olarak açıklamıştı. Bu miktar bir anlaşma ile 100 bin varilin üzerine çıkarılabilir. Stratfor, kendi bölgesel bütçesini ve IŞİD’e karşı savaşını fonlaması gerektiği için Erbil yönetiminin bu imtiyazda ısrar ettiğini iddia ediyor. KRG ve Bağdat’ın ise uzun zamandır ham petrolün pazarlanması ve gelirin dağılımı üzerindeki tartışmalara kilitlendiğini aktaran Stratfor, bu durumun İran ile KRG arasında bir boru hattının inşasına da ivme kazandırabileceği yorumunda bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr